IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел избързва с призивите за плащане на депозити от КТБ

Съгласно българското законодателство изплащането на гарантираните депозити може да започне след отнемането на лиценза за извършване на банкова дейност

17:42 | 03.08.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Брюксел избързва с призивите за плащане на депозити от КТБ


Писмото, с което Европейската комисия (ЕК) призовава България да осигури достъп на вложителите до техните гарантирани депозити, изпреварва значително процедурите по преглед на активите и състоянието на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Еврочиновниците са на мнение, че българските власти вече надвишават правото си да отлагат решаването на въпроса с КТБ. Те припомнят върховенството на европейското право, което изисква изплащането да започне 20 дни, след като банката видимо е изпаднала в несъстоятелност.

Определение като „видимо изпаднала в несъстоятелност” може да се приема като доста крайно с оглед процедурите, които се следват съгласно българското законодателство. На първо място, несъстоятелността се обявява от съда, при това на база покриване или непокриване на определени изисквания. На второ – КТБ е поставена под специален надзор, който именно да изясни какво е състоянието на финансовата институция.

Съгласно българското законодателство изплащането на гарантираните депозити трябва да започне след отнемането на лиценза за извършване на банкова дейност. Решение за подобен ход не само че няма, то е обвързано и с резултатите от назначената в КТБ квестура.

Още повече, че до този момент страната ни не е получавала критики или препоръки за хармонизиране на банковото законодателство с това на ЕС.

Към този момент обаче ситуацията в КТБ не изглежда такава, каквато я представят от Брюксел – поне доколкото се разбира от доклада за състоянието на банката, представен от Българска народна банка (БНБ) в четвъртък.

От доклада стана ясно, че първоначалните опасения за дупка в порядъка на 3,5 млрд. лв. са преувеличени. Одиторите говорят за кредитен портфейл към 30 юни в размер на 5,55 млрд. лв., собствен капитал 521 млн. лв.. Депозитите на фирми и граждани са в размер на 5,62 млрд. лв.

Одиторите посочват, че КТБ разполага с активи на стойност 6,896 млрд. лева към 30 юни 2014 г.. Сред тях има високоликвидни активи са 144,3 млн. лева, както и портфейл от ценни книжа в размер на 776,9 млн. лева.

На основата на неодитираните отчети общата капиталова адекватност на банката към 30.06.2014 г. е 10,54 на сто, а адекватността на капитала от първи ред – 7,86 на сто. Това покрива напълно критериите за запазване на лиценза за осъществяване на банкова дейност.

Забележките на одиторите към този момент са свързани със счетоводните политики за определяне на обезценките по кредитни институции с цел обезценките на експозиции със съществени нарушения в обслужването да се определят на индивидуална основа, с което да се постигне пълно съответствие с МСФО.

Поради тази причина все още не е ясно напълно текущото състояние на банката и не е уместно да се говори категорично каква ще бъде нейната съдба. Срокът, който БНБ поставя на квесторите за представяне на пълен доклад за състоянието на кредитния портфейл, е 20 октомври и едва тогава ще може да се пристъпва към евентуални действия по посока отнемане лиценза на банката или оздравяване.

Всичко за казуса с Корпоративна търговска банка можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
bulgar
преди 9 години
Я ПРОЧЕТЕ СЪОТВЕТНАТА ДИРЕКТИВА НА ЕС И ПАК КАЖЕТЕ ДАЛИ ЕК ИЗБЪРЗВА, А? ДА НЕ СЕ ОКАЖЕ, ЧЕ НЯКОИ ОТ ОЩЕТЕНИТЕ С ГАРАНТИРАНИ ДЕПОЗИТИ ЩЕ СЕ ОКАЖАТ НА ПЕЧАЛБА С ПРИСЪДЕНИТЕ В ПОСЛЕДСТВИЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Статията е точна. Определението видимо изпаднала в несъстоятелност е пълен смех, типично за брюкселски зелки. А че Брюксел е избързал, не съм съгласен. Просто намекват на нашите, че вече пресолиха супата и да спрат да се правят на ***. А дано на някой да му светне някъде, ако има къде. Това, което Янаки Стоилов предлага е по-приложимо, но пък крие риск дадена банка, ако реши малко да се капитализира е така, просто да изпадне в ликвидна криза (нарочно) за да вземе един бърз кредит от ФГВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
LuckyYou
преди 9 години
Това за което говориш няма как да стане - когато фондът депозира пари той реално увеличава баланса на банката - няма как тези пари да бъдат заменени с парите на хората след това - те си остават на фонда. За това не смятам че това което пишеш като вариант е технически възможно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
nedev75
преди 9 години
Напротив позволява го.И така се заобикаля закона фонда да се активира при фалит.Фонда може да прави депозити във всяка една банка.В момента в КТБ не може защото е под надзор и в надзора е включено спиране на операциите по откриване на депозити.Квесторите могат във всеки единичен случай да разрешат теглене (каквото са направили след 20 юни и са разрешили фонда да тегли) или да разрешат откриване на депозит.С друго решение квесторите ще разрешат теглене от депозити само на гарантираните суми.Не може 196 000лв и за негарантираните защото така излиза че сега ще им дадат да си вземат 196К и после при фалита още толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 0
LuckyYou
преди 9 години
Проблемът е, че законът не ти го позволява. Фондът може да бъде използван само след като банката е обявена в несъстоятелност. Най-*** в цялата работа е, че наистина на банката и няма нищо особено. Да занижени показатели малко може, ама липси и глупости и катастрофи, за каквито говориха - това не се припокрива с това, което реално показа отчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 2
nedev75
преди 9 години
За да се платят депозитите е необходимо нещо много просто.Фонда и държавата ще открият два депозита съответно по 2 милиарда и 1.7 милиарда лева.Всички с гарантирани депозити ще могат да теглят.Специалния надзор си продължава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
LuckyYou
преди 9 години
Проблемът не е в Брюксел, проблемът е в БГ законодателството! Фондът трябва да може да се активира и при по-дълъг от 1 месец срок на особен надзор (независимо взет лиценз или не!) според Европейската директива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 3
LuckyYou
преди 9 години
Брюксел въобще не избързва. Върховенството на закона на ЕС в случая е налице, което означава, че те изискват изплащането на депозитите. Сега, според Европейското законодателство аз мога да заведа дело за компенсация, за всеки един ден в който парите ми не са ми дадени, отделно Еврокомисията може да започне дело срещу България, защото в случая не работи в интересите на българските граждани с гарантирани депозити в ттази банка._____________________________Цитат на откъс от писмото: Ако не се предприемат мерки, вложителите могат да придобият и правото да заведат искове за нанесени щети от Република България в съответствие с Европейското право, което би изложило България на потенциално МНОГО ГОЛЯМ ФИНАНСОВ РИСК.Европейската комисия също може да предприеме мерки за осигуряване на правото на Европейския съюз. Ето цялото писмо : http://***.scribd.com/doc/235691889/Letter-to-BG-FM-and-Central-Bank-Corporate-Commercial-Bank
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 26
avramcho
преди 9 години
Брюксел да не лее крокодилски сълзи за КТБ..каквото са търсили Вложителите за високи лихви - Намерили са гоима закон - ще ги порежат тънко , пък по Коледа ще им дадат по 100 К евро..като подарък от Дядо КоледаАлчността трябва да се Наказва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още