Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БСК: Българската икономика няма да издържи на второ затваряне

Мораториумът върху фирмените кредити изтича в края на годината, с което се възобновяват задълженията на предприятията за тяхното обслужване

БСК: Българската икономика няма да издържи на второ затваряне

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българската икономика няма да издържи на второ затваряне в рамките на една и съща година, а нови ограничения върху дейността на бизнеса трябва задължително да са обвързани с адекватни икономически и социални мерки. Това се казва в позиция на Българска стопанска камара (БСК), изпратена до медиите.

Работодателите отбелязват, че цялостното затваряне на икономиката през месеците март и април тази година предизвика непозната досега по своя произход и обхват криза и породи необходимостта от безпрецедентни икономически и социални мерки. 

Още по темата

„Независимо от това, че понастоящем разполагаме с много повече информация за вируса, отколкото в началото на епидемията, а лекарите се справят все по-добре с методите за лечение, поради драстичния скок на новозаразени лица, ставаме свидетели на ново поетапно възстановяване на ограничителните мерки както в Европа, така и на територията на някои областни градове в България“, пишат от БСК.

Бизнесът е категоричен, че българската икономика няма да издържи на второ затваряне в рамките на една и съща година. Затова работодателите настояват да се разработи прогнозен модел, обвързан с обективни условия, при настъпването на които могат да се прилагат определени ограничителни мерки. Всички ограничителни мерки следва да бъдат добре обосновани и пропорционални.

„Положителен пример в тази посока са разработените сценарии в сферата на образованието при стартиране на учебната година (брой заразени ученици и брой училища, преминали към дистанционно обучение). Подобен модел позволява максимална степен на предвидимост на действията на изпълнителната власт и планиране на бизнес процесите“, коментират от БСК.

Бизнесът обръща внимание, че първоначалният срок на мораториума върху кредитите за редица компании изтича в края на годината, с което се възобновяват задълженията на предприятията за тяхното обслужване. Ново преустановяване на дейността на търговски обекти отново би поставило въпроса за невъзможност за изплащане на наеми и други режийни разходи, ще доведе и до увеличаване на забавените плащания и междуфирмерната задлъжнялост, предупреждават от БСК.

„Ако работодателите бъдат принудени да прибегнат до нови масови съкращения, социалният ефект ще е още по-дълбок, имайки предвид, че безработните  лица, придобили право на парично обезщетение преди изтичането на три години от предходно упражняване на това право, ще получават единствено минималния размер на обезщетението за срок 4 месеца“, пише още в позицията.

Работодателите предлагат още да се прави измерване на ефективността на мерките и тяхната регулярна преоценка в края на всеки двуседмичен период, по примера на редица европейски държави.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
COVID ефект - заетите в България вече са под 3,1 милиона