IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК е против промени в Търговския закон, даващи повече права на работниците

Предложенията на синдикатите предвиждат служителите да искат несъстоятелността на фирмата в случай на неизплащане на заплатите от страна на работодателите

16:15 | 20.03.12 г.
БСК е против промени в Търговския закон, даващи повече права на работниците

БСК е против предложението на синдикатите работниците да могат да предявяват искове за несъстоятелност на работодатели при неизплащане на заплати, съобщиха в официална позиция от работодателската организация.

С предложените изменения в Търговския закон се предвижда, производство по несъстоятелност да бъде образувано по иск на работниците, за да могат да защитят интересите си срещу зачестилите случаи на неизплащане на трудови възнаграждения от страна на мениджърите.

От камарата посочват, че неизплащането или забавянето на трудовите възнаграждения на работниците и служители в повечето случаи се дължи на  обективни причини, често независещи от работодателя. От камарата припомниха проблема с огромните междуфирмени задължения, свързани с невъзстановения кредит по ДДС, запорирането на сметки от данъчната администрация или забавените плащания на доставчици, довел до фалити на редица компании.

От работодателската организация напомнят, че вземанията по трудови правоотношения не са търговски вземания и с цел защита на правата на работниците и служителите, е създаден специален гаранционен механизъм в тяхна защита.

Създаден е фонд, чието предназначение е да осигури защита на вземанията на работниците, произтичащи от трудовите им правоотношения, когато спрямо техните работодатели е открито производство по несъстоятелност. 

Работодателите са задължени да внасят определени месечни вноски във фонда, като всяка година нейният размер се определя със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

По повод на предложението за промяна, което предвижда вземанията на работниците да минат от четвърто място на първо място в реда за изплащане на задълженията при фалити, от БСК съобщават, че подобен вид предложения следва да бъдат предшествани от прецизна и задълбочена оценка за цялостното им въздействие върху икономиката и пазара на труда.

Поставянето на работниците в на първо място в списъка на кредиторите според работодателите обезсмисля правните институти на залога, ипотеката, запора и възбраната, като инструменти, осигуряващи сигурността на търговския оборот и кредитирането. Липсата на правна сигурност и на предвидимост в търговските отношения, както и блокирането на кредитната дейност на банките ще има изключително негативни последици за икономиката, в това число и за трудовата заетост, пише още в позицията на БСК.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още