IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК иска навлизане на американски хедж-фондове у нас

Според камарата в момента хеджирането „практически не се използва за застраховане срещу колебания на валутния курс или енергийните цени”

18:53 | 19.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
БСК иска навлизане на американски хедж-фондове у нас

Потенциална сфера за развитие на търговските ни отношения със САЩ е навлизането на американски хедж-фондове у нас, тъй като към момента хеджирането практически не се използва за застраховане срещу колебания на валутния курс или на енергийните цени, се казва в становище на Българската стопанска камара (БСК).

Изявлението на камарата идва след проведена среща между председателя на БСК Божидар Данев и Елена Поптодорова преди официалния старт на новия й мандат като посланик на България в Щатите.

На срещата Поптодорова е изразила желание да работи по конкретни проблеми на търговските отношения между България и САЩ, казват от БСК. Според бъдещия ни посланик в САЩ „отличното сътрудничество на политическо ниво между двете страни е сериозен фундамент за развитие на икономическите и търговски връзки”.

Председателят на БСК уточнява, че до момента американските инвестиции у нас са съсредоточени основно в областта на енергетиката и информационните технологии, но все още има големи резерви в сферата на развойната дейност, на производствата с висока добавена стойност.

Като пример Данев посочва потенциалът за привличане на американски инвеститори за производство на продукти, съдържащи рафинирана или нерафинирана мед, тъй като България е на второ място в света по производство и износ на тази суровина, а внася проводници от Индия, например.

По аналогичен начин стои и въпросът с производството на слънчогледово семе, където също сме сред водещите производители и износители, а внасяме олио от Турция. В този смисъл, съществува сериозен потенциал за привличане на инвеститори от козметичната и фармацевтичната индустрия и др., които използват за производството си слънчоглед.

Сериозни ползи би могъл да получи българският бизнес и от по-активната обмяна на информация и практически опит в сферата на мениджмънта, където САЩ имат водещи позиции по отношение прилагането на нови управленски подходи и техники.

Друго предложение на Божидар Данев е да се поканят консултантски фирми от САЩ, които да направят анализ за това кой би бил най-добрият начин за капитализиране на географското разположение на страната ни и, на тази база, да бъдат привлечени американски инвеститори в конкретни икономически сфери и дейности.

Елена Поптодорова става български посланик в САЩ, след като досегашният ни посланик Лъчезар Петков беше отзован в края на миналата година от бившия външен министър Румяна Желева заради установени нарушения при гласуването от САЩ по време на парламентарните избори. Поптодорова и преди е била на този пост - от 2002 до 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още