IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК иска помощ от Плевнелиев за атакуването на "такса смет"

В свое официално писмо до държавния глава БСК настоява член от Закона за местните данъци и такси да бъде обявен за противоконституционен

15:07 | 04.12.12 г.
БСК иска помощ от Плевнелиев за атакуването на "такса смет"

Президентът Росен Плевнелиев да сезира Конституционния съд (КС) за обявяване на противоконституционност на член от Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), който пречи на коректното и законово определяне на така наречената „такса смет“.

Това е поискала в писмо до държавния глава Българска стопанска камара (БСК), съобщиха от пресслужбата на ведомството. Според БСК въпросният член - 67, ал.2 води до редица административно-правни неточности.

"Той създава условия за деформиране характера на таксата и превръщането й във втори имотен данък, при положение че таксата се определя на база данъчната оценка на имотите или тяхната отчетна стойност", се казва в позицията на камарата.

Искането за сезиране на КС е част от действията на камарата в посока премахване на практиката таксата за битови отпадъци (ТБО) да се определя според стойността на имотите или активите на предприятията, а не на база количество генерирани отпадъци, каквато по принцип е практиката в останалите страни в Европа и по света.

Според закона за управление на отпадъците общините са задължени да измерват и отчитат в Националния статистически институт (НСИ) количествата отпадъци, които са събрани и депонирани. Именно на база тях се определя и таксата „депониране“, която общините дължат. 

„Защо общините продължават да определят таксата за битовите отпадъци на база данъчна оценка на имотите и стойност на активите, а не по количество, след като измерват и отчитат количествата образувани и депонирани битови отпадъци?“, попита още през октомври месец председателят на БСК Божидар Данев, който още тогава открито призова да бъдат въведени нужните законови промени, за да могат всички противоречия да бъдат изчистени.

В писмото си до президента БСК изразява очакванията на бизнеса за определяне на таксата за битови отпадъци според тяхното количество, каквато е практиката във всички европейски страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още