IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК иска ревизия на концепцията за фонд за заетост на хората с увреждания

Предвижда се основен източник на средства да бъдат вноски от работодателите, а фондът да се управлява без тяхно участие, изтъкват от организацията

16:49 | 17.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българската стопанска камара (БСК) настоява за преосмисляне на концепцията за специализиран фонд "Заетост на хора с увреждания", тъй като се предвижда основен източник на средства да бъдат вноски от работодателите, а фондът да се управлява без тяхно участие - в Управителния съвет на фонда няма нито представители на работодателите, нито на хората с увреждания. Това се посочва в коментар по проекта на Закон за хората с увреждания (ЗХУ), изготвен от представителите на Българската стопанска камара (БСК) в работната група по изготвянето на законопроекта. 

Според експертите на БСК определянето на квоти за наемане на хора с увреждания, е несъобразен с националните условия и ниво на икономическо развитие подход, който е трудно изпълним на практика в редица сектори на икономиката, които са със специфични условия на труд. Предлаганите в проекта на закона задължения за наемане на хора с увреждания, обвързано с месечна финансова санкция в размер на 30 на сто от минималната работна заплата, дължима за неограничен период от време, е категорично неприемлива мярка, смятат от организацията.

Според експертите в условията на растящ дефицит на работна сила работодателите възприемат хората с увреждания като потенциален трудов ресурс и в този смисъл имат изцяло положителна нагласа за включването им на пазара на труда. В условията на пазарна икономика, обаче, реализирането на социални мерки от страна на работодателите следва да е на доброволни начала и при използване на механизми за насърчаване, а не чрез налагане на задължения и санкции, се посочва в становището. 

"Държавата не следва да се опитва да прехвърля свои задължения, чрез които на практика реализира политика на социално подпомагане, доколкото подобно задължение съществува именно за нея. Практиката показва, че прекомерната защита и рестриктивна уредба, касаеща трудовите отношения на лица с намалена работоспособност, по същество действа възпиращо за работодателите да ги наемат, както и до укриване на тази информация от самите лица с увреждане при кандидатстване на работа", се посочва в становището. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още