IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК към Райков: Трябва да бъде увеличена приходната част на бюджета

Премиерът Марин Райков проведе среща с представители на бизнеса - БТПП, КРИБ и БСК

18:00 | 29.03.13 г. 1
<p>
	<em>Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев </em>Снимка:<em> БСК</em></p>

Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев Снимка: БСК

Задача номер едно за подобряване на бизнес климата е да бъде увеличена приходната част на бюджета. Минимизацията на разходната част е важна задача, но с по-нисък приоритет. Тази позиция на Българската стопанска камара (БСК), по отношение на стабилизирането на бизнес климата и икономическата обстановка в страната, изрази ръководителят на камарата Божидар Данев по време на съвместна среща с премиера Марин Райков по-рано днес.

На самата среща са присъствали и председателят на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов и изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгени Иванов.

"Подобряването на събираемостта на данъчно-осигурителните приходи е от първостепенно значение. Считам за твърде необяснимо абсолютното и относително намаляване на приходите от ДДС и акцизи при ръст на БВП в последните няколко години", категоричен бе Данев.

Данев изрази очакването на БСК служебният кабинет да се погрижи за повишаването на прозрачността на публичните финанси. За тази цел камарата иска изготвянето на публичен отчет за разходването през последните 3 години и половина на 4 млрд. лв. от фискалния резерв. Освен това от БСК искат и отчет за 1,4 млрд. лв. взети от резерва на НЗОК и около 4,2 млрд. лв. постъпления от заеми.

Друго искане на БСК е пълен преглед на приходите и разходите на НОИ и НЗОК, включително и разходите от 1,1 млрд. лв. за 700 хил. души, получаващи плащания след освидетелстване от ТЕЛК, както и 10 млн. болнични дни, които се плащат основно от бизнеса.

Освен това Данев посочи, че камарата очаква и изготвянето на подробен отчет от Министерството на здравеопазването за разходването на 390 млн. лв., прехвърлени от НЗОК към него през 2011 и 2012 г.

През следващата седмица камарата трябва да предстви конкретни мерки, които да спомогнат стабилизацията на бизнес климата и заетостта у нас.

По време на разговора между Райков БСК, БТПП и КРИБ бяха обсъдени възможности за улесняване на достъпа на малки и средни предприятия до средствата от еврофондовете, както и работата на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Премиерът увери представителите на организациите, че служебното правителство ще работи в посока намаляване на административния натиск върху българския бизнес.

На срещата беше дискутирана и ситуацията в българския енергиен сектор в момента и отражението й върху бизнес климата. Райков изрази волята на правителството, че ще бъдат направени стъпки в посока стабилизиране на средата.

В отговор на изказана загриженост на работодателските организации премиерът заяви, че правителството ще работи за запазването на финансовата стабилност на страната, без да оставя в наследство платформа за реформи в посока увеличаване на данъците.

Представителите на бизнеса пък са предоставили на премиера икономически анализи, които той ще сподели с министрите в съответните сектори. "Диалогът с бизнес и стопанските неправителствени организации ще бъде продължен", заяви след края на срещата премиерът Марин Райков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 33 rate down comment 1
kane
преди 11 години
"Бизнеса иска повече приходи в бюджета"..........................................................................................Жив ли съм още или очите ми невиждат.. не съм сигуренНо "бизнеса" да направи такова изказване е меко казано смайващо!Толкова ли са зле наистина нещата за тях, аз наистина незнамЯвно обаче СД и ББ добре са си свършили работата и ще получат добри комисионни от "Десните Капиталистически Международни Организации/обикновенно прикрити под "идеална цел"- а именно идеален политически строй започващ с КЗащо обаче все пак БСК не говори за повишаване на данъците!?! Така господа/жи се повишават доходите на правителството със високи данъциАз съм го писал и преди докато в РБ "властва" БЕЗКРАЙНО несправедливия плосък данък дотогава със 100% сигурност живота за множеството в РБ ще смърдипси все пак това е основен момент, повратен момент: "БИЗНЕСА РАЗБИРА ЧЕ ТОЙ НЕ Е ВАЖЕН, ВАЖЕН Е ПОТРЕБИТЕЛЯ/ГРАЖДАНИНА И АКО ТОЙ Е С ПРАЗЕН ДЖОБ НА "БИЗНЕСА" МУ Е СПУКАНА РАБОТА"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още