IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК настоява фирмите да могат да запорират държавно имущество

От камарата не са съгласни с предложените промени в Търговския закон

16:52 | 19.10.12 г. 1
БСК настоява фирмите да могат да запорират държавно имущество

Предлаганите промени в Търговския закон във връзка с регламентирането на т. нар. забавени плащания, са неефективни, съобщават от Българската стопанска камара (БСК) по повод на последните промени, които парламентът прие на първо четене.

С измененията се въвежда срок за плащане от 30 дни от получаването на фактурата. Когато този ден не може да се установи, срокът започва да тече от деня на получаване на стоката или услугата.

Според бизнес организацията обаче е необходимо да се направят промени в Закона за обществените поръчки и в Гражданския процесуален кодекс, където да се въведе възможност за запориране на държавно и общинско имущество при некоректно поведение на съответните ведомства, в качеството им на страни по търговски договори.

„За съжаление предлаганите текстове акцентират върху началния момент на изискуемостта и по този начин не изключват възможността за уговаряне на по-дълги срокове за плащане. Така се създават условия определеният максимален срок от 60 дни за плащания от възложителите по обществени поръчки да бъде удължаван чрез умишлено забавяне на действията по приемане на стоката или услугата“, пише в становището на камарата.

От там уточняват, че за ефективното приложение на текстовете са необходими законодателни промени, с които да се гарантира принудително изпълнение на присъдени вземания по търговски сделки към държавни учреждения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"БСК настоява фирмите да могат да запорират държавно имущество"Ей това много ме разсмя!:D:D:D.... Без коментар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още