Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БСК поиска спешна среща с премиера заради наредбата за касовите апарати

Новите промени засягат практически всички стопански субекти и могат да доведат до сериозно социално напрежение

БСК поиска спешна среща с премиера заради наредбата за касовите апарати

Снимка: Investor.bg

От Българска стопанска камара (БСК) настояват за спешна среща с министър-председателя Бойко Борисов. Това става ясно от писмо на ръководството на камарата, изпратено до премиера и медиите.

Настояването за среща е във връзка с промените в Наредбата за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти (Наредба Н-18 ).

Въпреки че бизнесът подкрепя по принцип усилията на правителството за засилване на фискалната дисциплина и ограничаването на нелоялните практики, фирмите са силно притеснени от изключително кратките срокове, в които работещият на светло бизнес трябва да приведе дейността си в съответствие с изискванията на Наредбата, както и непрецизно формулираните текстове, които създават неяснота, правна несигурност и икономическа непредвидимост.

Според БСК процесът по доставка, закупуване, сертифициране, инсталиране и пускане в експлоатация (вкл. обучение на персонала) на новите фискални устройства ще отнеме не по-малко от 18 месеца, а съгласно Наредба Н-18 това трябва да стане до март 2019 г., т.е. за по-малко от половин година.

В писмото до Борисов се посочва, че част от разпоредбите в Наредба Н-18 са дискриминационни и противоречащи на правото на Европейския съюз. Противоречат също и на конституционните принципи и гаранции за еднакви правни условия за стопанска дейност и предотвратяване на злоупотреба с монополно положение и нелоялна конкуренция, както и за законова закрила на потребителите и на инвестиционната и стопанската дейност. 

Още по темата

Според БСК промените в Наредбата са в разрез със законодателството в областта на закрилата на интелектуалната собственост и защитата на личните данни и създават нова административна и финансова тежест върху светлия бизнес, докато сивата икономика ще продължи да работи по същия начин, по който е работила и досега.

„В този смисъл, не постигат целите за ограничаване на сивия сектор, а напротив – засилват неравнопоставеността между „белия“ и „сивия“ бизнес“, пише в писмото до премиера.

От камарата припомнят, че част от подписалите настоящото писмо организации са участвали с експертиза в процеса на подготовка на промените в Наредба Н-18 и не малко от препоръките им са били отразени. Въпреки това много от спорните текстове са останали във финалната редакция на документа. „За съжаление, настоятелните ни опити за продължаване на диалога останаха неуважени“, се посочва още в документа.

„Промените в Наредба Н-18 засягат практически всички стопански субекти, от всички сектори на икономиката. Това означава, че сме изправени пред потенциална опасност в началото на следващата година да се стигне до сериозно социално напрежение, което бихме искали да предотвратим. Във връзка с горното се обръщаме с молба да приемете представителна контактна група на подписалите настоящото писмо организации, която да Ви запознае с проблема и да Ви предложи ефективни мерки за неговото преодоляване“, става ясно от писмото на бизнеса към премиера.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Редно е както са определени самите промени, така и статистически да се определи гратисен период за подмяната на старите касови апарати! Това е част от експертната работа по създаването на новите правила, а не задължение на търговците!

Още от Икономика и политика
Избирателната активност към 10:00 часа - 6,88 процента