Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БСК: Преструктурирането на българския износ не се случва достатъчно бързо

Намираме нови пазари, но по-важното е, че намираме нови ниши в по-големи пазари, коментира Веселин Илиев

гледано: 1051   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Преструктуриране на българския износ има, вижда се и по водещите продукти, с които България се представя на глобалните пазари. Тенденцията като цяло е положителна. Притеснително е, че преките конкуренти от Централна и Източна Европа ни изпреварват - тоест у нас преструктурирането не се случва достатъчно бързо. Това каза Веселин Илиев, главен директор "Външноикономическо сътрудничество" в Българска стопанска камара, в предаването “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

Илиев посочи, че положителното по отношение на българския износ през 2019 г. (който отбелязва нов рекорд, достигайки 33,9 млрд. долара) е доброто му представяне въпреки международната конюнктура. 

Той обаче добави, че лошата новина е, че суровините и енергоносителите представляват твърде голям процент от него - 32%.

По думите на госта в секторите електроника, електротехника и машиностроене има забележителен бум, продължаващ вече няколко години. 

Експертът отбеляза още, че при стоките със сравнително по-висока добавена стойност - представляващи около 24% от българския износ - има ръст, както и диверсификация. 

“Намираме нови пазари, но по-важното е, че намираме нови ниши в по-големи пазари”, отбеляза той.

Според Илиев коронавирусната криза дава повод на Европейския съюз да помисли за сигурността, включително по отношение на възможността Европа да може сама да си произвежда някои продукти, гарантирайки си независимост от други страни. "България също може да се възползва от това", смята експертът. 

Очаквайте видео с целия разговор. 

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Нейков: Нужен е механизъм за затваряне на ножицата между стари и нови пенсии