Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БСК: Промените в трудовото законодателство са неизбежни

Въвеждането на нови форми на труд изискват гъвкавост и от двете страни, смята Жасмина Саръиванова

БСК: Промените в трудовото законодателство са неизбежни

Снимка: Getty

Необходими са промени в Кодекса на труда, трябва задълбочен анализ на цялото ни трудово законодателство, което е от 1986 г. Не можем да продължим да работим по остарели правила. Това заяви Жасмина Саръиванова, директор "Защита на работодателските интереси" в Българска стопанска камара (БСК), в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

От БСК, както и от друго работодателски организации, смятат, че е необходимо да се елиминира възможността за т. нар. натрупване на отпуск върху отпуск, включително за времето за отглеждане на дете, творчески отпуск и др.

Жасмина Саръиванова обясни, че позицията на БСК е в съответствие и с практиката на Съда на Европейския съюз, който прави разграничение между отпуските по болест и родителския отпуск.

По думите на госта обаче отново се прави опит за преодоляване на празнота или неточност като се дават предложения за промени в подзаконовите нормативни актове, а не в Кодекса на труда.

„Натрупването на отпуски се отразява негативно върху текущото финансово състояние на предприятието. При натрупване на един вид отпуск, докато се ползва друг вид отпуск при прекратяване на трудовото правоотношение работодателят е длъжен да изплати значителни суми като обезщетение“.

„Пандемията ни налага да преосмислим трудовото законодателство, но това не са въпроси, които възникнаха по време на пандемията, а се натрупват през последните години“, каза още Жасмина Саръиванова. „С въвеждането на новите форми на труд, с необходимостта от гъвкавост и от двете страни, промените са неизбежни“, смята тя.

Очаквайте видео с целия разговор на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Каракачанов: Провокациите на протестиращите срещу полицията вече не се търпят