IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК възрази срещу измененията в закона за обществени поръчки

С промените ще се наруши конкуренцията при възлагането на поръчките и ще се създадат условия за корупция, смятат от камарата

10:50 | 22.01.14 г.
БСК възрази срещу измененията в закона за обществени поръчки

Българската стопанска камара (БСК) възразява срещу въвеждането на възможността за възлагане на поръчки без търг или конкурс на кандидати (in-house поръчки). Според БСК възлагането на обществени поръчки без конкурс ще доведе до увеличаване на корупцията и източване на публични средства от свързани лица и фирми.

Това становище изпратиха до медиите от Българската стопанска камара по повод приетите от Комисията по правните въпроси в Народно събрание на второ четене изменения и допълнения в Закона за обществените поръчки. Вчера комисията одобри предложението обществените поръчки да могат да се възлагат без търг и конкурс. Това обаче ще е възможно само, ако изпълнителят е държавно или общинско предприятие (т. нар. in-house поръчки). 

Отсъствието на изисквания към свързаните с възложителя фирми като оборот, квалификация на персонала, опит и др. ще доведе до масово създаване на собствени фирми от възложителите с основна цел обсебване на ресурсите по ЗОП, неконтролируемо харчене на публични средства и вътрешна корупция, смятат от БСК.

Според камарата повечето общини и държавни институции ще създадат собствени охранителни, застрахователни, строителни, ремонтни и т.н фирми, чрез които да усвоят парите по ЗОП.

Тази възможност според БСК ще доведе до елиминиране на конкуренцията, отсъствие на справедливо определяне на цената на поръчката и на условията за нейното възлагане. Като резултат ще бъде налице опасност за източване на бюджетни и обществени средства, допълват още те.

"Възлагането на „собствени" фирми от страна на възложителите ще ограничи и свие рязко пазара на обществени порчъки и достъпа на малкия и среден бизнес до тях, ще влоши тяхното финансово състояние, ще отблъсне чуждестранните инвеститори. Ще доведе и до скрито одържавяване на икономиката и допълнително ще влоши ефективността на разходване на публичните средства, по който показател страната ни е на последно място в Европейския съюз", категорични са от Българска стопанска камара.

Още през 2011 г., когато бе направен първият опит за вкарването на такъв текст в закона, от Българската стопанска камара възроптаха остро срещу него. Според експертите от камарата подобен подход води до опасност от източване на бюджетни средства.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още