IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП: 118 млн. лв. бонуси са раздадени миналата година в администрацията*

Най-много бонуси са получили в Министерството на финансите - общо над 43 млн. лв.

18:34 | 11.12.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Около 118 млн. лв. бонуси са раздадени в държавната администрация през изминалата година според информация на БСП. Данните оповести на пресконференция днес Драгомир Стойнев на база запитване и отговори от отделните министерства, предава БТА.

Когато администрацията не си върши работата, правителството на ГЕРБ увеличава числеността ѝ, стимулира я постоянно при положение, че за младите семейства тази година няма абсолютно нищо, обобщи той. От "Позитано" 20 питат какво ще се случи с излишъка от над 2 млрд. лв в края на годината, за който МС ще вземе решение, по думите на Стойнев, "на тъмно", без санкцията на Народното събрание.

Пари в държавата има, който казва, че ги няма, не казва истината, подчерта той.

Според разбивката, представена от левицата, най-много бонуси са получили в Министерството на финансите - общо над 43 млн. лв., в МТСП са - около 13 млн. лв. заедно с второстепенните разпоредители, в правосъдното ведомство били раздадени - 1,100 млн.лв., Агенцията по вписвания - 1,275 млн.лв., над 2 млн.лв на МОСВ, за Летище "София" - 1,465 млн. лв. под формата на бонуси.

От левицата коментираха и скандала от последните дни около храненето на военнослужещите, което от три години насам се прави без обществена поръчка. През 2015 г. изтича договорът, обявена е обществена поръчка, но започват дълги обжалвания, припомни Атанас Зафиров. По думите му, министърът на отбраната Красимир Каракачанов е нарушил закона, защото не е изпълнил постановление на петчленен състав на ВАС, че поръчката за хранене трябва да бъде продължена. Вместо това МО дава пари на ръка на войниците. Каракачанов за пореден път говори "за някакви тарикати в системата на отбраната, които искат да вземат едни пари. Питаме кои са тарикатите, опитали се да откраднат едни 31 млн. лв. от храненето в армията, готов ли е да каже имената на лобистите-депутати и слага ли себе си сред тях", коментира Зафиров.

Красимир Каракачанов нарушил и втори път закона, според социалистите, във връзка с казус със зимни полеви обувки, за които се дават около 250 лв. за чифт, докато преди две години в магазинната мрежа същите са били 129-130 лв. за чифт. МО за това също трябвало да даде обяснения.

От Министерство на финансите уточниха за медиите, че е редно изнесената информация от БСП да бъде съпътствана с уточнението, че сумата се разпределя на 12 215 служители за цялата 2018 г.

Всички бонуси са изплатени при спазване на чл. 67, ал. 7, т. 5 и ал. 8-10 от Закона за държавния служител, чл. 107а, ал. 14, т. 5 и ал. 15 и 16 от Кодекса на труда и чл. 19, т. 5 и чл. 24 и чл. 25 от Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, посочват от МФ. И уточняват, че ДВПР е изплащано четири пъти годишно – през април, юли и октомври за текущата година и през януари – за предходната година. Разходите за ДВПР не надхвърлят 30 на сто от разходите за заплати, възнаграждения и задължителни осигурителни вноски по бюджетите на разпоредителите с бюджет. Освен това са определени въз основа на оценка на постигнатите резултати от основните структурни звена и отделните служители през изтекло календарно тримесечие. Размерът на ДВПР на отделен служител не надвишава 80 на сто от начислените му за съответната година основни заплати.

От Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ заявиха, че посочената сума от 13 млн. лв. за допълнителни възнаграждения включва средствата, получени през 2018 г. от всички над 8000 щатни служители на МТСП и всички второстепенни разпоредители с бюджет към него. В това число влизат служителите на Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта, Главната инспекция по труда, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за хората с увреждания, Национален институт за помирение и арбитраж, Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи, Фонд "Социална закрила", Фонд "Условия на труд", Държавното предприятие "Българо-германски център за професионално обучение.

Общата сума включва четири плащания на допълнителни възнаграждения за постигнати резултати през 2018 г., които се отнасят за периода от IV-то тримесечие на 2017 г. до III-то тримесечие на 2018 г. включително. Средната сума на получените средства от един служител е 409,47 лв. на тримесечие или 136,49 лв. на месец. Всички средства за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати са изплатени при стриктно спазване на нормативната уредба, регламентиращи тяхното определяне, заявяват от МТСП.

От БДЖ от своя страна уточника, че не са получавани допълнителни материални възнаграждения. "Информация по темата е предоставена в Народното събрание в отговор на въпрос от депутата Георги Свиленски в рамките на парламентарен контрол", отбелязват от БДЖ.  В "Холдинг БДЖ" ЕАД допълнително материално стимулиране на служителите и на лицата наети по договор за управление и контрол не е начислявано и изплащано през 2018 г., се казва още в съобщението от пресцентъра на ведомството.

"Летище София" ЕАД е търговско дружество и не е част от държавната администрация, заявиха от аеропорта във връзка с информацията за раздадени бонуси. Дейността на "Летище София" и социалните придобивки са регламентирани с вътрешни правила и колективен трудов договор, подписан от всички страни по него, включително синдикатите, се казва в съобщението.

За периода от началото на 2018 г. материалните придобивки за служителите, след съгласуване със синдикатите, възлизат на 1 465 890 лева. За същия времеви период по време на кабинета Орешарски сумата на придобивките възлиза на 2 174 441,34 лева, а за целия мандат (от 06.2013 г. до 07.2014 г.) е в размер 2 615 912,20 лева, посочват от летището.

* Допълнено с позициите на администрациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
Как ни спасяват, докато ни погребватМа тъй ша а. Щом народа си избира ГРОБ, гроб и ще го чака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
Най-много бонуси са получили в Министерството на финансите - общо над 43 млн. лв.На масончаата е тъй, малко да се фрустрират (от земетресенийце) - голяма къща гювеч.Малко да се поохарчат - бонусчета.Щом слушкат, господарите дават да папкат......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още