IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП: Бизнесът в бордовете на държавната енергетика е нож с две остриета

Работодателите още не са решили дали ще отложат готвения за 30 септември протест

14:49 | 17.09.15 г.
БСП: Бизнесът в бордовете на държавната енергетика е нож с две остриета

Според БСП е нож с две остриета решението представители на бизнеса да участват в работата на бордовете на всички дружества от държавната енергетика.

Вчера правителството предложи бизнесът да наблюдава отблизо държавните енергийни компании, като работодателите да участват със свои представители в бордовете на държавните дружества. Поводът бе увеличената цена на тока за индустрията и планираният протест на бизнеса на 30 септември.

Работодателските организации още не са решили дали ще отложат готвения за 30 септември протест срещу високите цени на тока.

"С тази мярка много внимателно, защото крие риск от конфликт на интереси, но тя е в ръцете на правителството, няма нужда от законодателна промяна", коментира депутатът от БСП Корнелия Нинова след среща на социалистите с представители на работодателските организации.

Според депутата Таско Ерменков положението в енергетиката не се се подобрило, а дори има тенденция да се влошава.

"Заедно с бизнеса търсим решения, които да помогнат за намирането на онези резерви, които биха позволили по справедливо ценообразуване. Нас като опозиция невинаги ни чуват, но се надявам, че този път управляващите ще чуят това, което ще предложим", обясни той.

За исканата от работодателите оставка на председателя на КЕВР Иван Иванов, Нинова припомни, че червените депутати са гласували против неговото избиране на поста, така че не са му дали доверие още тогава.

Председателят на Управителният съвет на Асоциацията за индустриален капитал Васил Велев за пореден пък заяви, че индустрията не издържа на тези цени и се налага предприятията да съкращават хора.

Според него трябва да има цялостна реформа в енергетиката, която да доведе до пазарни принципи и цени и социална защита за енергийно слабите, а не за всички от бита за сметка на високи цени в индустрията.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още