IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП е твърдо против референдума на Плевнелиев за изборните правила

Част от идеите са противоконституционни, твърди Корнелия Нинова

09:36 | 03.02.14 г. 4
БСП е твърдо против референдума на Плевнелиев за изборните правила

Социалистите не приемат предложения от държавния глава референдум за нови изборни правила, който по идея на Росен Плевнелиев трябва да се проведе успоредно с вота за евродепутати през май.

Това обяви пред Нова телевизия депутатът Корнелия Нинова, която аргументира позицията на левицата с това, че част от предложенията на президента противоречат на Конституцията.

"Не го приемаме, защото част от заложените идеи, например тази за задължителното гласуване, са противоконституционни", каза тя и обясни, че в основния закон гласуването е право, а не задължение. Електронното гласуване пък криело рискове за злоупотреби.

"Не сме готови за това, нали в Изборния кодекс е заложено машинно гласуване. Предложено е, обсъждаме го, но въвеждане на електронно гласуване крие рискове", повтори Нинова тезата си, че има вероятност от манипулиране на вота.

Тя отрече твърденията, че левицата се страхува от електронното гласуване заради българите зад граница, близо 2 млн., които към настоящия момент не могат да гласуват заради невъзможността да отидат до определените им изборни секции в страните, в които живеят.

"Целта, която си поставяме, е да са прозрачни, почтени избори и да отразяват реално гласа на хората", категорична бе тя.

След пленума, на който ръководството на БСП свали политическото си доверие от Георги Първанов и хората, заявили подкрепа за движението АБВ, социалистите от "Позитано" 20 ще спорят с оценката на „колегите си”, че партията не си изпълнява предизборните ангажименти.

Това, според депутата Корнелия Нинова, е единственият въпрос, който си заслужава да бъде коментиран в бъдеще.

"Не усетих страх в залата. Мисля, че предварителното внушение, че това е страшен съд, революционен трибунал и т.н., бе силно преувеличено. Имаше други емоции – имаше категорична оценка, че това, което правят колегите от АБВ е политическа грешка, удар по БСП и волно или неволно работи срещу партията", каза още тя.

Според Нинова 90% от обещанията на управляващите в социалната сфера са изпълнени с изключение само на две – въвеждането на третия елемент от промените в плоския данък – 20-процентно облагане на доходите над 4 500 лева и предсрочното пенсиониране, когато не достигат две години стаж.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
sdk
преди 10 години
задължителното гласуване за комунистите винаги е било в сила и работи, така че защо да не се приложи и за останалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Мисля че се уплашиха защото за никой не е тайна, че 80-90% от купения ромски вот се купува от БСП/ДПС и това им помага доста пъти да имат политически превес и да съставят правителство.Електронното гласуване може да се направи достатъчно сигурно и защитено. Това от което се опасяват, мисля че е възможността ако има електронно гласуване да се саботират и по този начин да бъдат касирани секциите с ромските гласове, които те купуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Да слушаш госпожа Нинова е почти толкова забавно, колкото празнословията на Цачева. Електронното гласуване пък криело рискове за злоупотреби.СЪГЛАСЕН СЪМ, но както се вижда и не-електронното също крие рискове за злоупотреби, но този път доказани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
хаха, червени гадовеВсе се криете зад удобната Конституция, която си написахте и си приехте, когато му беше времето, но колкото повече го правите, толкова повече ще помагате за увеличаване на настроенията за промяна на Конституцията на републиката, такава която да е в служба на обществото, а не на червеноармейско-масонската олигархия и мафията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още