IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП готви вот на недоверие към правителството

Основният мотив е провалът в енергийната политика и отказът от АЕЦ "Белене"

13:37 | 30.03.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Момент от дебатите за отказ от АЕЦ Белене &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

Момент от дебатите за отказ от АЕЦ Белене                                           Снимка: БТА

Коалиция за България започва консултации с опозиционните партии и независимите депутати за вот на недоверие към правителството с основен мотив за провал в енергийната и икономическата политика. Това обяви в специална декларация от парламентарната трибуна бившият икономически министър и настоящ депутат Петър Димитров.

Конкретният повод е решението на кабинета да се откажем от проекта АЕЦ „Белене“.

Социалистите настояват още да бъде публикуван докладът на консултанта HSBC за пазарното проучване и икономическия анализ за строежа на втората атомна централа, както и да се свика референдум за съдбата на АЕЦ „Белене”.

Според социалистите ГЕРБ носи отговорността за ядрената капитулация на страната. По думите на Димитров отказът от втора ядрена централа е фатален за България.

По изчисления на левицата монтирането на блок от АЕЦ Белене в АЕЦ Козлодуй не може да стане за по-малко от 15 години.

„Вие на практика ликвидирате ядрената енергетика в България. След няколко години страната ще се превърне във вносител на електроенергия”, предупреди Петър Димитров.

Според социалистите решението за спиране на строежа е „икономическа глупост“, а България се отказва от печеливш проект, като загубите и пропуснатите ползи от проекта се измервали с милиарди. „Загубите от двата нетръгнали блока ще бъдат 30 милиарда лева”, изчисли Петър Димитров.

Като „нелепо“ левите определиха изграждането на газова централа в Белене. „Не е ясно колко ще струва тя и каква ще е цената на произвежданата от нея електроенергия“, критикува още Димитров.

По думите на бившия икономически министър по 550 лв. от джоба си е извадил всеки българин, за да няма нова втора атомна централа.

„Спирането на проекта е трагедия за района на Белене, защото ще доведе до загуба на работни места и поръчки за българския бизнес”, предупреди още бившият икономически министър.

Вчера Народното събрание одобри действията на правителството за спирането на АЕЦ „Белене“. Решението беше подкрепено от народните представители от ГЕРБ, Синята коалиция и независими. БСП, Атака и петима независими бяха против, а ДПС отказа да участва в гласуването.

Днес в Москва министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев преговаря как „дружески да излезем от проекта“ АЕЦ „Белене“, без да се стига до съд и искане на неустойки.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
Гоце е най-мръсната дума в Свищов и най-уважаваната в Белене !!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
"ЗА" мутрагена ще гласуват всички Свищовлий, понеже ги освободи от 33 годишната заплаха за АЕЦ под носа на хилядолетен град с история от римско време(Нове) и "ПРОТИВ" ще гласуват всички Беленчани дето са зомбирани от безработица и ядат илюзията АЕЦ вече 33 години. Аз лично (макар да имам безброй резерви към ББ), съм му безкрайно благодарен за куража да ликвидира най-после ИДИОТЩИНАТА АЕЦ-БЕЛЕНЕ. Регионът Свищов-Белене спря развитието си още преди 33 год когато ТАТОВИТЕ спецове го прежалиха като "РАЙОН СЪС ЗАТИХВАЩИ ФУНКЦИЙ" сиреч просто го прежалиха като Козлодуй и за това тук нямаше никакви инвестиций, защото червените *** си заплюха тая площадка и не допускаха никой друг да инвестира и всичко това с помоща на Първанов и Сие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
"ЗА" мутрагена ще гласуват всички Свищовлий, понеже ги освободи от 33 годишната заплаха за АЕЦ под носа на хилядолетен град с история от римско време(Нове) и "ПРОТИВ" ще гласуват всички Беленчани дето са зомбирани от безработица и ядат илюзията АЕЦ вече 33 години. Аз лично (макар да имам безброй резерви към ББ), съм му безкрайно благодарен за куража да ликвидира най-после ИДИОТЩИНАТА АЕЦ-БЕЛЕНЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
"БСП готви вот на недоверие към правителството " - нима? А те, когато бяха управляващи, къде дремуцаха, защо не придвижиха проекта до фаза невъзможна за отказ?Нямам им доверие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
VP
преди 11 години
да... отказаха се от идиотщината Белене и тез веднага ревнаха... защо ли не съм изненадан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
dakl
преди 11 години
Че Б.Б. и неговата политика е бедствие и катастрофа за България не се нуждае от доказателства. Но вот на недоверие , след като е публична тайна , че Б.Б. си е напазуравал 20 т.нар. незевисими депутати и се бетонира в парламента е напълно безпереспективно. Единственият изход в момента е национален референдум, който безпроблемно ще бъде спечелен и след него Б.Б. няма шанс за спечелване на изборите , което евентуално би спасило България от задаващата се Национална катастрофа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 11 години
Развитието на стопанските процеси в България е резултат от Катастрофална българска политическа грешка http://ivanmitevbg.blogspot.com/2012/03/blog-post_30.html До 24 часа след като се прекрати тази политическа слабост, то опасността от съвременна стопанска криза ще бъде неутрализирана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още