IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП и АБВ преговаряха, но не излъчиха общ кандидат-президент

Корнелия Нинова обобщи срещата на БСП с друга партия - "Движение 21" - с думите ''промяна и победа"

20:03 | 12.07.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Днес имена не сме обсъждали, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата на партията с  АБВ, информира Bulgaria ON AIR. 

"В момента в БСП вървят конференциите и номинациите на конкретни имена. АБВ си имат своите процедури за номинация на конкретни имена. Когато този процес свърши в двете партии, сядаме на втори разговор и вече обсъждаме имената на президент и вицепрезидент", заяви Нинова, цитирана от "Фокус".

Тя уточни, че в БСП срокът за номинация е до 25 юли, а срокът до провеждането на Националния съвет е най-късно до 31 август.  "В зависимост от това, как вървят разговорите ни с другите партньори, ще видим на коя дата ще имаме възможност да ви ги представим", каза още лидерът на БСП. Според Корнелия Нинова обща кандидатура не е въпрос на компромис между БСП и АБВ, а на принципи. 

"Приехме с удовлетворение поканата за тази среща, макар и доста закъсняла, с две години, и я оценяваме като началото на така нужния диалог в ляво-център, а разговорът беше съдържателен", призна лидерът на АБВ Георги Първанов, цитиран от DNES.bg. 

Сега левите искат за президент човек, който да защитава във външната политика само националния интерес на страната, да е обединил на нацията, да е стожер на държавността, да е социален или както го обобщи Първанов: "Ще търсим силна кандидатура за президент, от който няма да се срамуват, а ще се гордеят".

Според него на Европа и на България й трябват лидери и такъв трябва да е и бъдещият държавен глава.

"Новият български президент трябва да е лидер не само в персонален, но и в европейски план, да води проевропейска политика, но и да е отворена към нашите съседи на изток включително и с Русия, политика, която предполага лидерство на Балканите, да води икономизирана политика и да е истински главнокомандващ", обясни Първанов.

Корнелия Нинова обобщи срещата с "Движение 21" с думите ''промяна и победа". Тя уточни, че става въпрос за промяна на модела на ГЕРБ. Лидерът на БСП отбеляза, че той е провал във всички сфери и в частност президентската институция. 

"Ние отричаме този модел на управление. Отрицание и промяна е целта ни. За да я постигнем, се обединяваме, че трябва да победим на тези избори. Трябва да започнем общ и широк фронт за борба с фалшификации на изборите", заяви Нинова.

След срещата с Татяна Дончева стана ясно, че в "Движение 21" гледат на смяната на президента на ГЕРБ само като на част от нужната промяна. Те настояват за изцяло ново управление, за каквото пък от БСП отдавна зоват.

Според Дончева точно заради това е нужен силен кандидат за президент, защото „слаби, декоративни кандидати не постигат победа“, а следващият държавен глава трябва да се бори с мутренско – олигархическото управление и да е ясно, че "буквално влиза в ада".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още