IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП и ВМРО подготвят референдум за АЕЦ "Белене"

Красимир Каракачанов предупреди, че може да внасяме ток от Турция, която строи две атомни централи

17:15 | 20.04.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
БСП и ВМРО подготвят референдум за АЕЦ "Белене"

БСП и ВМРО ще инициират референдум за АЕЦ "Белене". За това се договориха двете партии след едночасова среща в парламента на техните лидери Сергей Станишев и Красимир Каракачанов, съобщи БНР.

Идеята за такъв референдум ръководството на БСП обяви в края на март, след като премиерът съобщи за решението да се прекрати проекта за изграждането на втора атомна централа. 

За да може да се проведе референдум, по закон са необходими около 500 хил. подписа на граждани.

„Ние с ВМРО се събираме винаги в много трудни и решаващи моменти за страната. Така беше, когато водихме битката за опазване на ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй". Сега ще разговаряме с представители на гражданското общество, защото провеждането на референдум за реализиране на АЕЦ "Белене" е необходимо и справедливо“, коментира Станишев.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че „по толкова важен въпрос не е нормално правителството да вземе решение без да се отчита мнението на хората“.

"Аргументите и на парламента, и тези на правителството са чисто политически - било руска зависимост на България. А като преместим в Козлодуй същия този реактор - сигурно ще стане патагонска или американска зависимост?“, коментира Каракачанов.

Той подчерта, че трябва да се чуят аргументите и на енергийните експерти.

Лидерът на ВМРО припомни, че в Турция започва строителството на две ядрени централи, едната от които се строи от Росатом, и е възможно в бъдеще да се наложи да внасяме електроенергия оттам

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
vankata89
преди 11 години
Btw това с което ни се хвалят че ни дават пари от евро фондовете едно че внасяме такса и парите които ги декларират че сме получили от там нека извадят тази такса друго че тези пари се харчат за неща които не произвеждат нищо. Пътищата не произвеждат обновяването на паркове не произвеждат. Тоест тъпия европейски саюз да ни беше финансирал безвъзмезно за една електроцентрала щеше да е в пъти по добре вместо за *** магистрали по които няма кой да кара то като има произвотство ще има и пари като има пари няма да има нужда от *** еврофондове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
vankata89
преди 11 години
rumen221 напълно съм съгласен с теб. Произвотството на електроенергия е едно от малкото неща които тая *** държава все още произвежда. Може ли само да кажеш от къде ги имаш тези цифри на HSBC, че ми е интересно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
rumen221
преди 11 години
ЦЕНАТА НА АЕЦ-БЕЛЕНЕ И ТОКА ОТ НЕЯ- До сега са произведени и двата и половина реактора за АЕЦ-Белене (чехския, готовия и втория полусглобен), повечето от съпътстващите съоръжения и основите на единя реактор, чието разбиване струваше колкото направата основите на втория и това само за 1,39 милиарда!!!- С разликата до 4 милиарда, само български ***-гербаджия или седесар-кюмурджия не ще може да дострои АЕЦ-Белене!- Спроред консултанта HSBC усреднената цена на тока от АЕЦ Белене за 60 години при която печалбата е нула е само 2.4 ст/кВч. Цената на тока през най-тежката година която покрива всички разходи и вноски по заема е 4.4 ст/кВч. Днес Козлодуй продава по 5,5 ст!!!- ЗА ИСКАЩИТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНА ТВЪРДА ЦЕНА НА ПРОЕКТ КАТО АЕЦ-БЕЛЕНЕ - ПРОЧЕТЕТЕ КАКВО Е ИНЖЕНЕРИНГОВ ПРОЕКТ... И... МОЖЕ БИ..., САМО МОЖЕ БИ..., ЩЕ ПОУМНЕЕТЕ... ТА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ СТРОИТЕЛСТВОТО НА ГОЛЯМ ИНДУСТРИАЛЕН ОБЕКТ НЕ Е ПОКУПКА НА ДЪНКИ ЗА 5 ЛВ. В КВАРТАЛЕН ДРИП-ШОП!!!- Цената за Белене е 3,95 милиарда евро при подписването. АКО МИ КАЖЕШ КАКВА ЩЕ Е ИНФЛАЦИЯТА ДО ЗАВЪРШВАНЕТО - ЩЕ ТИ КАЖА "КРАЙНАТА ЦЕНА"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още