IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП иска криминализиране на търговията с лекарства в нарушение на закона

Предложението на левицата за промени в Наказателния кодекс влиза утре в деловодството на парламента

17:41 | 12.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

БСП внася предложение за промени в Наказателния кодекс (НК) за криминализиране на търговията с лекарства, когато през границата на страната са пренесени лекарствени продукти от хуманната медицина в големи размери. Това обявиха от партията на пресконференция.

При действащата сега разпоредба тези случаи се третират като митническо нарушение, но не и като престъпление. Затова и хората, които извършват контрабанда на лекарства, не могат да бъдат обвинени в престъпление, защото го няма в Наказателния кодекс, посочва се в прессъобщение на партията.

Според левицата трябва да се носи наказателна отговорност за такова деяние.

С това предложение криминализираме производството, внос, износ, съхраняването, търговията на едро и търговията на дребно с лекарствени продукти в хуманната медицина, когато тези дейности се извършват в нарушение на закона, обясняват от партията. 

Очаква се утре предложението да бъде внесено в деловодството на парламента.

Нелегалният износ на лекарства е обект на разследване и от МВР и прокуратурата. През миналата седмица при специализирана акция беше разбита престъпна група за нелегален износ на медикаменти.

От левицата започват национална кампания „Здраве за всеки“ с поредица от организирани дискусии в страната по проблемите на българското здравеопазване. Целта е до края на март да бъде постигнато надпартийно съгласие по основни проблеми в сектора. Целта е смяна на този модел, защото колкото и пари да се наливат в такъв пробит модел, те изтичат и не стигат до хората, посочват от левицата.

Сред другите законодателни инициативи на БСП в здравеопазването са предложенята за мораториум върху лицензирането на нови частни болници, както и пререгистрирането на държавните и общински болници от търговски дружества в такива по Закона за лечебните заведения.

От БСП потвърдиха, че са категорично против мораториума за финансиране на нови молекули догодина и подкрепят ветото на президента.

Междувременно бюджетната комисия отхвърли президентското вето върху част от бюджета на НЗОК за 2018 г. С текстовете се въвежда мораториум за плащане на нови оригинални лекарства и нови дейности от НЗОК през следващата година.

Същевременно днес от прокуратурата съобщиха, че ще бъдат повдигнати обвинения  на седем лица по случая с незаконния износ на лекарства, установен през миналата седмица.

Обвиненията на шестима от тях са за участие в организирана престъпна група за неправомерен износ на  медикаменти, а на седмото лице е за данъчни престъпления, свързани с нелегалния експорт.

Прокуратурата освен това е възложила на Националната агенция за приходите (НАП) одит на 42 юридически лица, а на Изпълнителната агенция по лекарствата и на Агенцията „Медицински одит“ да направят проверки на 30 аптеки и 3 болници заради съмнения за незаконен износ на лекарства. Това съобщи ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев по време на брифинг, на който присъстваха главният секретар на Агенцията по лекарствата Светлин Спиров, директорът на НАП Галя Димитрова и зам.-директорът на ГДБОП Стефан Джолев, предава БТА.

По думите на Гешев кръгът на аптеки и болници, които ще бъдат проверявани, вероятно ще се разшири, тъй като има данни, които следва да бъдат проверени.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още