IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП иска прекратяване на процедурата за концесия на три плажа

От левицата настояват за гаранции за прозрачност

13:35 | 21.12.16 г.
<p>
	<em>Снимкса: Pixabay</em></p>

Снимкса: Pixabay

От парламентарната група на "БСП лява България" настояват процедурата по отдаване на 20-годишна концесия на три плажа, която тече в момента, да бъде спряна, правителството в оставка да даде гаранция за нейната прозрачност или следващият министър на туризма да я преразгледа изцяло. Това каза Атанас Зафиров пред журналисти в парламента, предава БТА.

Той посочи, че днес се отварят офертите за плажовете "Бургас-север", къмпинг "Нестинарка" и плаж "Обзор-юг", а до края на седмицата щели да минат процедури за още пет плажа. 

Зафиров посочи, че в парламентарната комисия за борба с корупцията са постъпили два сигнала. Първият е от хора, които твърдят, че върху тях е оказан натиск от представителите на новия концесионер на плаж "Бургас-север", който вече бил ясен и щял да бъде формално избран през януари. По думите му този сигнал вече е заведен в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".

Вторият сигнал бил входиран днес. В него се обяснява защо тази процедура е непрозрачна, трябва да бъде спряна или трябва правителството да даде ясни гаранции, че се провежда при прозрачни правила, каза Зафиров.

По думите му е изключително смущаващо, че решенията за започване на тези процедури са взети на 10 ноември, непосредствено преди подаването на оставка на правителството и след първия тур на президентските избори.

Според него друг смущаващ факт е, че определеният срок за попълване на документи за подаване на заявление обикновено е 30 дни, а за тази процедура е 14 дни. Това е много малък срок и е много трудно в тези 14 дни всички желаещи да участват в процедурата да попълнят коректно своите документи, посочи Зафиров. Всичко това дава основание на вносителите на сигнала, а и на нас да смятаме, че тази процедура е организирана, за да обслужи определени икономически интереси, коментира той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още