Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БСП избра националния си съвет

Сергей Станишев не е успял да влезе в ръководството на партията, бившият и лидер Михаил Миков си е направил отвод от листата за пленума

БСП избра националния си съвет

Корнелия Нинова на юбилейния конгрес. Снимка: БГНЕС

50-ят конгрес на БСП избра Националния съвет на партията, изборът за който се провеждаше почти през цялата нощ.

С най-много номинации на първо място е депутатът от БСП Крум Зарков, следван от Янаки Стоилов, Георги Свиленски, Александър Симов и Кристиян Вигенин, съобщава БНР.

В националния съвет влиза и един от кандидатите за лидерския пост в БСП - Кирил Добрев. В ръководния форум на партията влизат и кметът на Троян Донка Михайлова, Драгомир Стойнев, Иван Ченчев, Светлана Шеренкова и Деница Златева. Депутатите Филип Попов, Весела Лечева, Таско Ерменков също са избрани в ръководството на БСП.

Председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев отпада от Националния съвет на БСП. В проведеното тайно гласуване той е на 157-мо място при квота от 113 души. Валери Жаблянов оттегли кандидатурата си за съвета.

Започва нов 4-годишен цикъл и БСП тръгва към спечелване на парламентарните избори. Така лидерът на БСП Корнелия Нинова закри юбилейния конгрес на партията.

"Започваме един нов четиригодишен цикъл. Имаме вече избран председател, национален съвет, местни ръководства. В най-скоро време ще свикаме новия Национален съвет, за да предложи изпълнително бюро и така напълно комплектовани да тръгваме към най-важното, което ни предстои - курс за подготовка на парламентарните избори и тяхното спечелване“, коментира тя.

Вотът започна снощи, като 692-ма души се бориха за 113-те места.

Изненадващо на заседанието на конгреса на левицата бившият лидер на партията Михаил Миков си направи отвод от листата за пленума.

Националният съвет е органът, който взема важните решения и определя политическата дейност на БСП. Сред тях са избирането на водачите на листи за парламентарните избори, кандидатите за президент и вицепрезидент и всички номинации за държавни постове. 

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
2
 
3
фиг.1 до: serafima
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Хубаво е сутринта ти да започне с виц. Доста се посмях на този коментар, особено на първото изречение. Между другото, тази кoкo6ка Нинова дори майка ми не може да я понася, а тя винаги е гласувала за БСП.
3
 
3
 
2
Dr. Vatnikov до: serafima
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Другарко комсомолка, едва ли някой тук го интересува вашето свърталище на некадърници и ДС синковци.
4
 
3
 
1
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Плавя уговорката, че никога не съм гласувала за БСП. Да си призная няколко години въобще не гласувах. Сега го отчитам за грешка.
Мисля, че Нинова направи доста да изпръви БСП след сриването му от Станишев и после М.Миков. Ако беше друг човек, щяха да повтарят непрекъснато за него как е увеличил броя на депутатите от 39 при Миков на 80 при нея. Щяха да й признаят умението да номинира за президент генерала от ННС Румен Радев и той да спечели главозамайващо, да съумеят да водят дистанцирани оотношения при това. Някой да си спомня онзи смехурко - платеният комсомолски секретар пастирката да не е напомнял, че защитава интереситена ОПГ ГЕР(БКП)? Враговете на Нинова си ТРАЙКАТ, че тя за първи път в страната въведе пряко гласуване за шеф на партията.

Мисля, че БСП има да изживява още трудни моменти. Особено с такива джендъри по дух и пол като Георги Гергов, купен от БМБ за 43 милиона, станиШеф, никаквец, Кирил Добрев - ясно ко Затова се радвам, че:
"С най-много номинации на първо място е депутатът от БСП Крум Зарков, следван от Янаки Стоилов, Георги Свиленски, Александър Симов". За Кристиян Вигенин имам сериозни резерви - не го приемам - нито е ляв, нито е умен, нито е партократ, само поема екстрите сякаш за него са нещо заслужено. Уредил е добре и булката си. А пък посещението му в подкрепа на Украйна, когато беше външен министър (единствен от ЕС) ме изважда от равновесие. Сега си ТРАЙКА - ОН НЕ БЕШЕ.
Искрено се радвам за толкова ДОЛНАТА позиция на Станишев. Все си мисля, че за него, както и сегашния ни тулуп - те двамката много се търсят на тема джендъри, трябва да има съд и възмездие.

Още от Икономика и политика
България очаква да разполага с 11,43 млрд. евро по оперативните програми за 2021-2027 г.