Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БСП не успя да придвижи законопроект за налагане на български храни на пазара

Социалистите искаха фиксиран процент български продукти в търговските вериги

БСП не успя да придвижи законопроект за налагане на български храни на пазара

Снимка: Pixabay

Мнозинството в парламента отхвърли на първо четене предложените от левицата промени в Закона за храните, с които се въвеждаше изискване за присъствие на пазара на български храни.

"За" предложението гласуваха 102-ма депутати от "БСП за България", ДПС и "Воля", "против" бяха 19, а 90 се въздържаха, предаде БТА.

Предвиждаше се измененията да засягат търговски обекти или търговски вериги, които имат годишен оборот над 2 млн. лева. Левицата предлагаше да се въведе минимално изискване за присъствие от стокооборота на български продукти: пресни плодове и зеленчуци – 51%, българско мляко и млечни продукти – 70%, месо и месни продукти – 25%, пилешко месо и продукти – 50%, вино и спиртни напитки – 75%.

Според социалистите новата регулация би даде на българските производители равен шанс пред вносителите на хранителни продукти, голяма част от които се произвеждат в страни със значително по-високи субсидии. Измененията предвиждаха още нови изисквания при използването на понятието "българско" - само когато за продукта е използвана българска суровина.

В становище по законопроекта от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) отбелязват, че държавите-членки не могат да приемат, нито да запазват национални мерки, които създават пречки пред свободното движение на стоки, включително да не водят до дискриминация по отношение на храни от други държави членки. От МЗХ посочват, че е разработен проект на нов закон за храните, който е в процес на нотификация от ЕК. 

Още по темата

Председателят на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев (БСП) каза, че законопроектът не е идеален и подлежи на сериозни дебати, но призова да бъде приет на първо четене и след това обединен с бъдещия законопроект на правителството.

Социалистите призоваха за защита на българския производител. Искаме борба с монополите, каза Драгомир Стойнев и обясни, че този законопроект предлага достъп до качествена българска храна.

Делян Добрев (ГЕРБ) коментира, че всъщност в тази зала няма противник на българския производител. Според него, ако законопроектът бъде преработен между първо и второ четене, ще остане само първият и последният параграф.

По този законопроект имате отрицателни становища от всички възможни институции, включително и от браншовите организации, отбеляза той и добави, че според месопреработвателите толкова българско месо няма.

От Министерството и браншовите организации ви казват, че законопроектът ви ще доведе до дефицит на стоки и по-високи цени, обърна се Добрев към левицата.

Социалистът Жельо Бойчев го репликира, че Съюз "Произведено в България" подкрепя законопроекта. Няма държава от ЕС, която да не подкрепя собственото си производство, отбеляза той и даде пример с Румъния и Франция. Днес трябва да дадем много ясен сигнал за подкрепа на българските производители, които генерират и доход и заетост в България, посочи Бойчев.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (1)

3
 
4
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
ей само популиски идеи им идват в главите празни и отново нищо полезно от БС(К)П.

Още от Икономика и политика
КЗП: Има специални правила за сделките от разстояние и извън търговски обект