IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП подозира, че властта ще тегли нов заем за модернизация на армията

Новата бойна техника ще струва на държавата по 600 млн. лева годишно до 2019 г., които липсват, посочват социалистите

12:48 | 15.07.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

От БСП подозират, че правителството има намерение да тегли нови заеми заради предстоящото закупуване на бойни машини за армията. Това стана ясно по време на парламентарния контрол в Народното събрание.

Депутатите Валери Жаблянов и Жельо Бойчев отправиха питане към министъра на финансите Владислав Горанов за финансовото обезпечаване на проектите за превъоръжаване и модернизация на армията.

Народните представители изнесоха данни, според които двата проекта за превъоръжаване на армията – нова ескадрила от осем самолета и два многофункционални патрулни кораба, ще струват на държавата по 600 млн. лева годишно до 2019 г. плюс поддръжката на сегашната бойна техника. 

Освен това са заложени и 140 млн. лева за увеличаване на възнагражденията на служещите във военноморската армия, отбелязаха депутатите. Според тях това е колосална сума и бюджетът не може да понесе такъв разход.

Бойчев и Жаблянов обвиниха управляващите, че са одобрили „два кухи проекта, които не са обезпечени“, или пък ще търсят нови „неизгодни за държавата кредити“. Социалистите видяха „опит да бъдат задоволени користни интереси на продавачи на оръжие“.

Според Жаблянов и Бойчев е нужна цялостна концепция за модернизация на армията.

Бюджетът ще се справи с покупка на новата бойна техника за българската армия, каза в отговора си Владислав Горанов.

Той посочи, че числата, с които борави правителството, се различават от данните на БСП. Горанов каза, че по прогнозни разчети за покупката на ескадрила от осем изтребители и на два бойни кораба за армията през следващата година ще са нужни 2,32 млрд. лева. Планирано е за осемте самолета да бъдат дадени 1-1,5 млрд. лева, а за двата кораба – 820 млн. лева.

В бюджета вече се заделя финансов ресурс и ако се стигне до реализация на сделките се очаква и икономия от поддръжката и окомплектоването на сегашната бойна техника, посочи още Горанов. Той цитира предвидените разходи по години. През тази година за модернизация на техниката на армията в бюджета са предвидени 124 млн. лева, за 2017 г. и 2018 г.  - по 371 млн. лева, а за 2019 г. - 297 млн. лева. Трайната тенденция за подобряване на бюджетното салдо показва, че ще успеем да се справим, каза министърът на финансите и припомни, че целта е да постигнем 2% от БВП като разходи за отбрана.

В отговор на друг въпрос на депутата Явор Хайтов относно мерки от страна на Министерството на финансите за ДДС измамите Горанов само изреди взетите от правителството мерки в тази сфера. Той посочи, че вече се отчитат положителни ефекти от обратното начисляване на ДДС при зърнените и технически култури, въведеният фискален контрол върху стоки с висок фискален риск, контролът върху доставките на течни горива, както и дейността на центъра за противодействие на контрабандата.

Явор Хайтов коментира, че данъчната администрация успява да намали измамите и да увеличи приходната част на бюджета, но все още резултатите не отговарят на очакванията. Има още какво да се направи по мобилизацията на данъчната администрация, смята депутатът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 7 години
деменция*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 7 години
класическа старческа дименция на бсп и де.била под мен... до оня ден ревяха че армията ни се затривала и че турция щяла да ни охранява, днес точно обратното ... няма угодия на тези *** :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Няма какво да се подозира...нали затуй сме закачени за НАТО , да се ушием в кредити като гърците , а след туй да ни еВат по пълна програма !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още