Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БСП поиска отмяна на плоския данък

Левицата се обяви и за по-високо облагане на богатите и за строеж на АЕЦ Белене

БСП се обяви за връщане на прогресивното подоходно облагане и по-високи данъци за "богатите и най-богатите". Това стана на днешното заседание на членовете на Националния съвет на партията, на което те в продължение на два часа дискутираха по управленския проект на партията за данъчната и финансовата политика.

Т. нар. „плосък данък“ бе въведен именно от правителството на сегашния лидер на БСП Сергей Станишев преди четири години.

Според Румен Овчаров, който е автор на икономическия проект, в сегашната ситуация било нормално БСП да поиска богатите да поемат по-голяма тежест от последиците на кризата. Той отбеляза, че ниските доходи трябва да бъдат освободени от облагане. Социалистите обаче не са готови с разчети и не предлагат конкретни данъчни ставки, нито граници на облаганите доходи. „Това не е управленска програма, с която да участваме в изборите, нека държим вниманието на обществеността“, коментира Овчаров. 

Според лидера на левицата Сергей Станишев плоският данък, въведен от предишното правителство, е дал своите ефекти за изсветляване на икономиката и за по-големи бюджетни постъпления. В момента в България се получават огромно разслояване и огромни несправедливости, коментира той.

Петър Димитров, икономически министър по време на тройната коалиция, предложи тристепенна скала - "Бедни - данък нула, 10% за масовия българин и за доходи над определен праг - 20 или 30 процента".

В документа, определен от Овчаров като "стратегическа управленска визия на БСП", социалистите се обявяват и в подкрепа на проекта АЕЦ "Белене". „Енергетиката е един от малкото сектори, който работи ефективно“, каза Овчаров и добави, че не можем "да робуваме на идеологеми или на натиск“. 

Още новини за България четете в Dnes.bg!


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (55)

   1| 2| 3| 4| 5| 6    
0
 
0
 
55
avramcho до: markov
преди 9 години
Няма профилна снимка
Приятелю - ако държиш на "икономическото" начало - прочети ТОВА , тук е заровено кучето :
------------------------------
http://www.investor.bg/analizi/91/a/dali-ikonomikata-triabva-izobshto-da-se-naricha-nauka,100994/
--------------------
за това е трудно - защото всички искат да е просто , да е като : 1+1=2 , но в живота не е просто , какт ои на Пазарите , защото 1+1 = колкото е необходимо
---------
да си учил икономика и да разчиташ на нея е като да банкираш през Нета без Антивирус и Фаеруол
0
 
0
 
54
markov до: kane
преди 9 години
Много са ти объркани понятията колега. Във всичките ти постове по темата не виждам нищо вярно.
И запомни едно, НЕ държавата прави хората а точно обратното.
Ако няма силни индивиди никога няма да има силна държава.
А филма как ще държавата ще вземе от богатите и ще даде на бедните вече сме го гледали наживо и нищо не се получи.
Щото бедните не са научени да съхраняват богатството просто ще го изядат,прахосат и т.н. и след седмица пак ще са гладни и бедни.
Държавата трябва НЕ да се мъчи да взема от богатите прекалено А ДА СЪЗДАДЕ УСЛОВИЯ И БЕДНИТЕ ДА СТАНАТ БОГАТИ само тогава нацията ще усее !
0
 
0
 
53
преди 9 години
Вижте,
Ако няма силна държава има силни иднивиди
Ако държавата няма контрол в/у поданиците си, някои отделни ще контролират държавата или това вече е плутокрация или автокрация
Всеки който обича плоския данък необича демокрацията
Колкото по-дълго има плосък данък в РБ толкова средната класа ще се стопява
Ще има само много,много богати останалите наистина бедни
Логично е след като доходите са различни и ставките да са различни
Прогресивния данък си беше супеп преди.Просто трябва да свикнем да ходим в затвора кто неси плащаме данъците, а не да обвиняваме данък за малка събираемост
Плоския данък обезсилва държавата заради малкото ресурси с които разполага. Държ.агенции няма да могат да изпълнпват функциите си. Оттам се облагодетелства капиталиста и прави с бизнеса си каквото си поиска. Дава рушвет на нископлатения държ служител, продава некачествена/опасна/отровна продукция/продукти, убива гражданина за да реализира печалба. Така най-просто "работи" плоския данък. Деструктивно за общество
0
 
0
 
52
kane до: dean.jordanov
преди 9 години
деяне,
не само данъците не са ти ясни.. чел съм теб вече ..стига простотии ами и образование трябва
0
 
0
 
51
kane до: markov
преди 9 години
Марков,
Не е робия да се лащат данъци на държаватазащото тя ги харчи в полза на гражданите си/поне така трябва да се управлпва държавата/
Робията е факт в момента!
И тепърва предстои да бъдат заробвани още повече българите. Сега увеличиха пенсионната възраст, намалиха майчинството, сега ще намалят 20 дни платен годишен отпуск. После ще премахнат платеният болнични. Въведоха кредитен регистър, сега ще го осъвършенстват за да няма мърдане като ти влезе. После ще направят работнии половината официални празници. Няма да има повече пари за часовете над 40 даса на седица/както могат да потвърдят много хора/, клас вече няма. Банките, застрахователните компании и изобщо частните компании били наши или чуждестранни разбойници ще "опъват" българсия работник до колкото може и то без да плащат на държавата! Или ако плащат то да е 10% за да може държавата да е толкова бедна че един ден ако за тоя опъвания работник се наложи държавата да се погрижи да няма със какво и структури да няма.
ББ е смърта

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 3 март