IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП поискаха оставката на председателя на КЗК

Веселин Марешки и Емил Димитров се скараха за картела на пазара на горива

16:30 | 21.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От БСП поискаха оставката на председателя на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Юлия Ненкова.

Това стана по време на дебат в пленарната зала във връзка с приемането на годишния отчет за 2016 г. на антимонополния орган. Червените обвиниха Ненкова, че КЗК е загубила твърде много дела, а оправданието, че адвокатите на ответниците били по-добри, е абсурдно.

„Една ключова държавна институция не може да се справи с някакви добри адвокати! Ако е така, ръководството да си подаде оставката“, заяви от трибуната депутатът от БСП Румен Гечев. 

Според него КЗК не се е справила и с казуса за картел на пазара на горива и попита как в един момент е съобщено, че има нарушения, а в следващия се е оказало, че няма. Кое е вярно, попита народния представител. 

В своя защита председателят на КЗК Юлия Ненкова обяви, че комисията в рамките на 10 месеца е свършила толкова работа, колкото не е свършила предишната комисия за 5 години. 

„Проверката по наличието на картел на горивата е започнала през 2012 г., а  новоназначената комисия не е събирала нови доказателства. Действително направих изявление, че имаме констатиран обмен на информация за текущи цени между отделни играчи на пазара, но текущите цени по бензиностанциите са изложени на табло, за никой не е тайна какви са“, обясни Ненкова.

Тя отхвърли и обвиненията, че се оправдава с по-добрите адвокати на ответниците по делата. „В хода на откритото заседание по производството не съм казала, че адвокатите са спечелили делото, това е превратно тълкуване на думите ми“, уточни тя.

Ненкова добави, че в хода на производството по доказване на наличието на картел при горивата,  са били призовани страните и се е доказало, че обменът на информация между заинтересованите лица е бил по отношение на цени, а не на ценова политика и пазарни дялове.

Тя припомни, че КЗК е констатирала, че няма наличие на забранено споразумение, което да има антиконкурентен ефект.

По време на дебатите избухна скандал и между лидера на „Воля“ Веселин Марешки и депутата от „Обединени патриоти“ и председател на Комисията за борба с контрабандата Емил Димитров.

"Човекът е сериозен бизнесмен. Една година има оборот от 1,5 млн. лв., на следващата - над 1 млрд. Сам си внася горивото, сам си го съхранява и продава на 360 бензиностанции. Една варненска фирма купува от него, но на собствените си бензиностанции го продава по-евтино. Как става това?! Очаквам КЗК да ми каже как става това", обяви Димитров от трибуната, като добави, че разполагал със снимки.

От своя страна Марешки призова Димитров да си пие редовно хапчетата и категорично отрече обвиненията, малко преди да напусне залата демонстративно.

Малко след това отчетът на КЗК за дейността за 2016 г. бе приет почти единодушно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още