Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БСП предлага помощта за първокласници да се разшири и да се плаща до 4-ти клас

За следващата учебна година ще са необходими още 30 млн. лева, за да бъдат обхванати децата от началната образователна степен в семействата с ниски доходи

БСП предлага помощта за първокласници да се разшири и да се плаща до 4-ти клас

Снимка: Архив Ройтерс

Помощта, която се изплаща на семействата на първокласници с ниски доходи, да се отпуска и на семействата на деца от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас, т.е. до завършване на началното образование. Това предлагат група депутати от „БСП за България“, начело с лидера на партията Корнелия Нинова. Народните представители са внесли предложения за промени в Закона за семейните помощи за деца, които са публикувани на сайта на Народното събрание.

Помощта за първокласниците в домакинствата с ниски доходи се предвижда да остане в размер на 250 лева и през учебната 2017/2018 г., както вече предложи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Разширява се обаче обхватът на семействата, тъй като подоходният праг се увеличава от 350 лева на член на семейството до 400 лева.

Според вносителите на законопроекта от БСП при запазване на този размер за помощта и отпускането ѝ до завършване на начално училище на децата от семействата с ниски доходи ще са необходими още около 30 млн. лева за следващата учебна година. Средствата могат да се осигурят от преизпълнението на бюджета и резерви, без да се променя Законът за бюджета, подчертават депутатите от левицата.

В предложението им е заложена възможност семейства на деца, получавали помощи, но отпаднали от образователната система, да върнат средствата.

В мотивите си към законопроекта от „БСП за България“ подчертават, че относителният дял на лицата в риск от бедност и социално изключване у нас достига 40%. Отделно над една пета от населението живее с доходи под границата на бедността, която през тази година е 314 лева.

Левицата цитира и статистика, според която 2% от децата в България нямат подходящо място за учене и писане на домашни вкъщи. Общо 36% от децата нямат възможност да си купуват книги, освен учебници и пособия, а 41% не могат да си позволят да участват в платени екскурзии или тържества.

БСП посочват още, че 40% от децата не могат да си позволят покупката на два чифта обувки годишно, а около една трета – да консумират ежедневно свежи плодове и зеленчуци.

Същевременно депутатите подчертават, че за учебната 2015/2016 г. над 6 хил. деца от началната степен на образование са отпаднали от училище.

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
6
 
1
преди 2 години
неа страшно нали толерирате цигганетата и клуба на младия педдал / бежанец, е на тех не им треат училища и квито и да било пособия или книшки ...... защото за защитени от "правата на човека" ...

Още от Икономика и политика
Иван Нейков: Разделянето на здравната система крие своите рискове