IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП призова президента да наложи вето върху договора за дълга

159 депутати подкрепиха на второ четене ратификацията на договора за дилърство с 4 банки

15:33 | 25.02.15 г. 1
БСП призова президента да наложи вето върху договора за дълга

БСП призова президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху приетата от парламента ратификация на договора на правителството за дилърство с четири банки - Citigroup Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bank AG., за взимането на заем в размер на 8 милиарда евро до 2017 година.

„Имате основание да наложите вето върху този срамен и позорен заем. Направете го, защото в него няма икономически растеж и яснота. Ако не го направите, ще се обърнем към Конституционния съд“, предупреди Мая Манолова от БСП.

Заканата й дойде, след като парламентът прие окончателно ратификацията. На второ четене тя беше подкрепена от 159 депутати от ГЕРБ, РБ, ДПС и АБВ, „против“ гласуваха 48 от БСП и „Атака“, а 11 от ПФ „се въздържаха“.

И след второто гласуване социалистите скандираха “Оставка!“ и издигнаха лозунги със същия призив.

Социалистът Румен Гечев беше категоричен, че взимането на заема е в противоречие с Конституцията и законите.

„Според закона за бюджета дълг се взима година за година и нямате право сега да взимате дълг за три години“, мотивира се той.

Съпартиецът му Валери Жаблянов предупреди, че следващите поколения ще плащат този заем.

Мая Манолова пък обвини АБВ и ДПС, че са се продали, след като по-рано днес рязко смениха позицията си и въпреки заявката, че няма да подкрепят заема, го одобриха заради обещанието на финансовия министър Владислав Горанов, че поне 2 милиарда лева от заема няма да се харчат.

„Емисията на депутатите се оказа много евтина. Накрая бяхме свидетели как се купиха цели парламентарни групи - ДПС и АБВ. На фона на този срамен пазарлък хората ще запомнят лицата ви, а ние ще се постараем да запомнят имената на тези, които гласуваха за този срамен дълг“, закани се тя.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
redcretin
преди 9 години
2млрд нямало да се харчат - ми за какво ги взимат - за да плащат лихви и комисиони ли? Той и останалия заем НЕ Е нужен ОСВЕН на някои измамници и обирджии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още