IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП за председателството: „Добра организация със слабо съдържание“

Правителството не е успяло да осигури институционално единство и подкрепа нито напредък по важните теми за ЕС

15:58 | 10.07.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

БСП оцени българското председателство на Съвета на ЕС като "добра организация със слабо съдържание", "красива, но празна опаковка". Това коментира председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията, съобщи БТА.

Председателството беше превърнато в еднопартийно мероприятие, пи ар в лична изгода на премиера, което не можа да обедини народа и институциите, коментира тя.

Нинова отбеляза, че оценката е обективна и се основава не на емоции, а на документи. Тя даде пример с решение на Народното събрание, с което е приет проектът на програма на председателството. Трите ключови думи на председателството бяха трите К - консенсус, конкурентоспособност, кохезия, припомни Нинова.

По думите й по-разделен ЕС никога не е бил. България не можа да бъде онзи лидер, който да осигури съгласие, консенсусът по ключовите за Европа въпроси, напротив - задълбочи се разделението и разломите между европейските държави, коментира Нинова. 

Тя отбеляза, че българското правителство не е успяло да осигури институционално единство и подкрепа на председателството. В парламента - нищо, президентът беше изолиран, неправителственият сектор не беше ангажиран, съдебната власт - също, коментира Нинова. Според нея единствената среща, на която са се събрали законодателната, изпълнителната власт и президентът, е била срещата на КОСАК, организирана от Кристиан Вигенин от БСП. 

Лидерът на БСП отбеляза, че по темите конкурентоспособност, миграция и ревизия на Дъблинския регламент, Шенген българското председателство не е реализирало напредък. По време на българското европредседателство се дадоха ярки примери как се убива конкурентоспособността, посочи тя и даде пример с дискусията за намаляване на субсидиите на земеделските производители и опита за приемане на проекта "Макрон". По думите й българското председателство не е успяло да защити и кохезионната политика като начин за сближаване.

Нинова оцени като положително поставянето на темата за Западните Балкани и изтласкването й напред. Тя обаче отбеляза, че на срещата в София не е приета пътна карта и присъединяването на Западните Балкани остава едно добро пожелание в неясно бъдеще, без конкретни срокове и ангажименти.

Корнелия Нинова отчете, че по време на председателството е имало 72 протеста за шест месеца - на два дена и половина по един протест, и 161 милиона евро са изтеглени от частни инвеститори от България за първите четири месеца. 

"Цялото председателство беше един пи ар, едни целувки, едни прегръдки без съдържание", заключи Нинова. Според нея вместо това е трябвало да се търсят съюзници. Това председателство отстъпи от основни европейски ценности и права, които европейските граждани, в това число и българските, имаха до момента, коментира още лидерът на левицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още