IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БТПП: 60% от работодателите обмислят да увеличават заплатите през 2017 г.

Намеренията на фирмите са фокусирани и върху търсенето на нови пазари и инвестиции в обучението на служители

12:14 | 09.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Близо две трети от работодателите обмислят да увеличат възнагражденията през 2017 г. Това показва анкетно проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Допитването е проведено сред членовете на Палатата, която е проверила условията за бизнес и инвестиции в България. Анкетата е проведена по електронен път в периода 24-28 април 2017 г. сред фирми и браншови структури.

Работодателите, заявили намерение да повишат заплатите, са двойно повече спрямо предишното подобно проучване, което е проведено през 2015 г., показва съпоставка на организацията.  При предишното проучване такова намерение са заявили 34% от анкетираните.

През 2017 г. намеренията на фирмите са фокусирани и върху търсенето на нови пазари – при 86%, и инвестиции в обучението на служители – за над две трети от анкетираните.

Недостигът на квалифицирана работна ръка, бавното обслужване от администрацията, както и нелоялната конкуренция от сивия сектор са сред най-големите пречки в дейността на фирмите, показват резултатите от анкетата.

Над 90% от работодателите, взели участие в проучването на работодателската организация, изпитват затруднения при намирането на кадри. Според 80% от анкетираните административното обслужване е бавно, а затруднения създава и постоянното изискване на документи на хартиен носител, с печат, които дублират електронни такива, както и неспазването на срокове за отговор от институциите.

Честите промени в законите и наредбите, създаването на нови правила, корупцията в обществените поръчки, разрешенията за строителство и присъединяване към електроразпределителната и ВиК мрежа също са отбелязани като проблеми области от компаниите.

Повече от 80% от анкетираните дават отлична или добра оценка за ставките за корпоративния и подоходен данък, както и за финансовата стабилност на страната – условия, от които зависят бизнесът и привличането на инвестиции в страната. От друга страна множество негативни оценки са присъдени за образованието и съдебната система.

За сравнение с резултатите от предишното проучване най-отчетливо подобрение показва оценката на бизнеса за финансовата стабилност на държавата – за 2017 г. позитивни оценки дават 83% от участниците при 35% през 2015 г.

Влошаване има най-вече при оценката за таксите, събирани от администрацията - през 2017 г. позитивните оценки са 48% при 64% през 2015 г.

Леко подобрение има в намеренията на фирмите за купуване на нови машини или оборудване - 58% при 53% през 2015 г. Намаляват обаче тези, които смятат, че ще могат да инвестират в нови технологии – 38% при 50% за 2015 г.

Запитани да посочат конкретни предложения как може да се съживи развитието на индустриалните зони у нас, членовете на БТПП поставят като нужни осигуряването на кадри с подходящо образование, изграждане на адекватна инфраструктура (пътища, жп инфраструктура, пристанища, интернет свързаност и други), улеснен достъп до административни услуги и пълно съдействие от местните и държавни органи, както и данъчни преференции.

Анкетираните посочват, че повече инвестиции у нас ще има, когато електронното правителство стане факт, а образованието подготвя нужните кадри за бизнеса. В посока привличане на повече инвестиции е и приемането на мерки за данъчни преференции и по-ниски осигуровки. За да се насърчат инвестициите фирмите смятат, че има необходимост от подобряване на конкуренцията, включително по-сериозна работа на държавните контролни органи: КФН, КЗК, КЗП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Тава е
преди 6 години
"Недостигът на квалифицирана работна ръка, както и нелоялната конкуренция от сивия сектор са сред най-големите пречки в дейността на фирмите, показват резултатите от анкетата". А дали анкетата отразява действителността? Това е мнението на "правещите пари', но тяхното ниво, в по-голямата част, е много ниско: проспериращи за момента с алчност и без скруполност, дива експлоатация и притискане поради реална 27% БЕЗРАБОТИЦА. "Мутрите" си наемат специалиси и нямат нерешен проблем, а БИЗНЕСА решава сам и се проваля-виновна била 'сивата икономика". В същност стопанският живот, в по-голямата част, се ръководи от не компетентни, но властващи и алчни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още