Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БТПП: България вече не е с най-нисък корпоративен данък в ЕС

В Унгария корпоративният данък е намален на 9% за всички компании

БТПП: България вече не е с най-нисък корпоративен данък в ЕС

Снимка: Архив, Ройтерс

Конкуренцията в областта на данъчното законодателство в рамките на ЕС е сериозна и от тази година България вече не е на първо място по най-нисък данък върху печалбата в общността. С предвидените промени от 2017 г. Унгария измества България в едно от най-важните предимства за привличане на инвеститори, съобщава Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Данъчната тежест за фирмите в Унгария ще бъде значително намалена – от 19% за големите фирми и от 10% за малките и средни фирми, с въведената единна ставка на корпоративния данък от 9% за всички компании.

В Унгария за 2017 г. се отчита и значителен ръст на минималната работна заплата – тя скочи със 17,5% (от 350 евро на 412 евро) на базата на споразумение между  правителството и социалните партньори. 

Още по темата

БТПП коментира по този повод, че „при разумното управление не се говори само за увеличение на заплатите, а се взимат решения и за други елементи, които да осигурят баланс на интересите между държавата, работодателите и заетите лица“.

Освен това българските работодатели изтъкват, че от 2017 година социалните осигуровки, които плащат работодателите в Унгария, са намалени с 5 процентни пункта.

„Увеличава се минималната заплата, но се намаляват данъците и осигуровките, а в България досега се говори само за вдигане на минималната заплата, без да се мисли за данъците и осигуровките. В резултат на това в някои международни класации влошаваме позициите си, като в класациите за икономическа свобода (от 55-то през 2015 г. на 60 място през 2016 г.), просперитет (от 51-во през 2015 г. на 57-мо място през 2016 г.) и правене на бизнес (от 38-мо през 2016 г. на 39-то място през 2017 г.), въпреки добрите ни макроикономически показатели“, коментират от БТПП. 

Според организацията в държавите, където правителства и социални партньори се договарят с взаимни отстъпки и компромиси, е налице по-привлекателна предприемаческа среда за инвеститорите – местни и чуждестранни.

„А у нас заради заиграване със синдикатите се увеличава по административен път най-ниското възнаграждение, вместо да се приеме механизъм за определянето му. Очевидно увеличението на минималната заплата е добре да се балансира с намаляване на данъците или осигуровките, плащани от работодателите, за да има краен положителен ефект“, настояват работодателите. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Тръгва производството на катамарани и тримарани в Силистра