Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БТПП: Партиите ще станат по-ефективни при субсидия от 1 лев

От бизнеса обаче искат по-затегнат контрол с опасението, че плащанията "под масата" ще останат

БТПП: Партиите ще станат по-ефективни при субсидия от 1 лев

Снимка: Архив БТА

Според 75 на сто от фирмите, ако държавната субсидия се премахне или стане 1 лев на глас, партиите ще оптимизират структурите си и ще станат по-ефективни. Това показват резултати от анкетно проучване на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ сред членове на бизнес организацията във връзка със субсидирането на партиите и възможностите за финансиране от страна на фирми, НПО и физическите лица.

Проучването е направено в периода 28 юни - 3 юли (преди влизане на законовите поправки за намаляване на субсидиите), уточняват от БТПП.

Повечето компании смятат, че намалената субсидия ще бъде компенсирана с пари от бизнеса - 74 на сто от анкетираните. 

Още по темата

Около 60 на сто от компаниите виждат като ефект при намаляване на субсидиите на 1 лв. изчезване на "малките" партии и оставане само на "големите" партийни структури. От друга страна, когато действащите партии не могат да ползват парите, затова че има гласоподаватели, това ще даде шанс на други партии да влязат в предизборното състезание, особено що се отнася до равноправието с разполагане на финансови средства.

Анкетата отчита, че намаляването или премахване на субсидията ще доведе до редица предимства: ограничаване на членството в партиите по семеен ред, намаляване на зависимостта от гласоподавателите, минимизиране на разходите за несвойствена дейност, по-стриктен вътрешнопартиен контрол.

В допитването членовете на БТПП са предложили да се обърне внимание и на други средства за финансиране на партиите - по-голям членски внос и предоставяне на разумни рекламни пакети преди изборите. Участници в анкетата смятат, че финансовата подкрепа за партиите трябва да идва от членовете или симпатизанти с лични средства, като партиите следва да печелят хората с идеите си. Като ефект от редуциране на субсидията партиите виждат и създаването на една по-конкурентна среда, защото те няма да разчитат на пари от държавата.

Почти половината - 45 на сто от фирмите, подкрепят предложението те да финансират партиите, но при определени условия. А именно да има по-голяма прозрачност на предоставяните средства, както и на изразходването им, да се криминализира получаването на суми с неясни източници.

46 на сто от компаниите се притесняват, защото очакват да се оказва натиск от страна на партиите върху бизнеса и определени компании ще бъдат покровителствани. 67 на сто от анкетираните смятат, че когато партиите са финансирани от фирмите или НПО, то трябва да има фиксиран максимален размер. Таванът да е определена сума, но да не е свързана с размера на компанията или оборота. 72 на сто са против финансирането да е определен процент от оборота или приходите на компаниите, 62 на сто са против финансирането да се извършва на база на размер на компанията (микро, малко, средно или голямо предприятие). 63 на сто заявяват, че субсидията за партиите трябва да бъде 1 лев на глас, а 78 на сто подкрепят въвеждането на лимити за финансиране.

Решението за намаляване на субсидиите е добро, но ще има търсения ефект само ако има по-затегнат контрол, защото от анкетата си проличава мнението на бизнеса, че плащанията "под масата" ще останат, посочват от БТПП.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кирил Петков: Специална комисия влиза в ББР