IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" не поиска промяна в цената на природния газ за третото тримесечие

От компанията отчитат валутните съотношения "лев - долар" и цените на алтернативните горива в своето ценово предложение

18:58 | 12.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
"Булгаргаз" не поиска промяна в цената на природния газ за третото тримесечие

През третото тримесечие на 2014 г. прогнозната цена на природния газ ще бъде 612,80 лева за 1000 куб. метра (без акциз и ДДС), т.е без промяна спрямо цената през второто тримесечие на годината.

Това става ясно от предложението на „Булгаргаз”, оповестено чрез медиите, каквито са изискванията на Закона за енергетиката. Окончателните изчисления и официалното предложение ще станат ясни на 10 юни, когато от газовата компания ще внесат ценовото си предложение в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Основанието за ценовата прогноза за третото тримесечие са тенденциите във валутното съотношение между лева и долара, както и цените на алтернативните на природния газ горива на международните пазари, допълват от газовата компания.

Припомняме, че за второто тримесечие „Булгаргаз” първоначално поиска запазване на цената на ниво от 630 лева за хиляда куб. метра газ. При официалното внасяне на предложението обаче компанията отчете, че цената на суровината може да намалее с 2,73%.

От енергийния регулатор обаче изчислиха, че цената може да бъде намалена с 4,56 на сто. При изслушването в комисията от газовата компания подчертаха, че такова понижение би поставило дружеството в „недобро състояние”.

В крайна сметка, на закрито заседание, от ДКЕВР се съобразиха с искането на „Булгаргаз” и цената на природния газ беше намалена само с 2,73 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още