IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булгаргаз: По-ниската цена на газа заплашва нагнетяването на газ в "Чирен"

На този етап няма прекъсване на потока на природен газ от Русия, коментира Александър Петров от газовата компания

12:45 | 25.06.14 г. 5
Булгаргаз: По-ниската цена на газа заплашва нагнетяването на газ в "Чирен"

Ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) намали цената на природния газ за третото тримесечие, това ще заплаши процедурата по нагнетяване в хранилището "Чирен" за есенно-зимния период, съобщи Александър Петров, директор на дирекция "Лицензионна дейност" в "Булгаргаз", по време на общественото обсъждане на цената на газа днес в ДКЕВР.

При по-ниската цена, предлагана от ДКЕВР, количествата в "Чирен" ще бъдат с между 60 и 90 млн. куб. метра газ по-малко, посочи Петров.

В момента в газохранилището има 377 млн. куб. метра природен газ, но нагнетяването продължава с оглед на ситуацията в Украйна. За Investor.bg Петров уточни, че в момента няма прекъсване на потока на природен газ от Русия и не очаква подобни проблеми.

По думите му по-ниската цена означава още и че компанията ще продава под себестойност, което заплашва финансовото й състояние.

Припомняме, че "Булгаргаз" поиска задържане на цената на природния газ на сегашното ниво от 612,80 лева за хиляда куб. метра. Работната група на ДКЕВР обаче изчисли, че може да се стигне до понижаване на цената с 2,46% до 597,69 лева.

От компанията са внесли възражения срещу това намаление, според които от работната група неправилно са отчели съотношението "долар - лев" за последните девет месеца, включвайки не прогнозите за юни 2014 година, а за септември 2013 година. Това съотношение е един от ключовите компоненти на цената на природния газ.

От ДКЕВР уточниха, че до няколко дни ще разгледат възраженията на "Булгаргаз". Крайното решение за цената на природния газ от третото тримесечие ще бъде взето на закрито заседание на 30 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 14 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Поднасям извинения, задето съм писал газ в женски род. Факт, не бива така.Иначе, какво пречи - да се върна към Ку-Ку - снижаването на цената на вътрешния пазар? По-скоро, търговците се плашат, че ще им спадне маржът на печалбата и не им се "разделя с едни пари". Въпреки, че те още не са ги държали в ръце. Реват за нероден Петко, ала ако сега те не "подкрепят" потребителите си /когато сами са в състояние/ то, после може потребители да изпозатворят мощности и кой ще духа супата, да питам?Ами техните разходи са основно за суровината, малко за поддръжка на изградени мощности и малко за ТРЗ, стига са се правили на ударени с мокър ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 0
Ку-Ку
преди 9 години
Става дума за цената на газа на вътрешния пазар, а не за цената, на която се внася.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 1
lilivan
преди 9 години
съгласен съм, само дето не се казва "газта", а "цената на газа" - м.р."газта" ж.род е газ за осветление примерно..- имаме "природен ГАЗ" - м.р. - члениува се газА, газЪТза народа е простено да бъркат, но често журналята *** не зваят българския езиккогато една нация загива, първо загива езикът!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 2
Pyramid
преди 9 години
...А аз се чудя как, ако цената на газта е по-ниска, това ще попречи на нагнетяването. По-скоро - със своя *** акъл - виждам че, ако суровината е по-евтина, за едни и същи пари, може да се нагнети повече. Нишката на логиката в статията - щото, като нищо, народът говори и пише и явни дивотии - някъде се къса, ала къде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
Jimmy
преди 9 години
Е, предполагам никой не е изненадан, че управляващите работят изцяло в полза на Газпром, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още