Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

"Булгартрансгаз" планира битовата газификация да стигне до 30% през 2020 г.

Държавната компания предвижда още значително да нарасне местният добив на газ

Увеличение на битовата газификация от 2,6 на 30% през 2020 г. планира "Булгартрансгаз". Дружеството представи в ДКЕВР десетгодишен план за развитие на мрежите, съобщи БТА.

Държавната компания очаква още значително да нарасне местният добив на газ, предназначен за вътрешния пазар.

"Очакваме повишен добив на базата на заявените планове на добивните предприятия", каза пред журналисти Кирил Темелков, изпълнителен директор на дружеството. Това зависи от развитието на проучвателните дейности в Черно море.

Още по темата

В плана се залага основно на действащите в момента находища в Галата и Калиакра, както и на Девенци, където скоро ще започне търговският добив.

"Целта за ръст на битовата газификация до 30% е оптимистична, но това е цел на цялото ни общество, защото така ще се стигне до по-ниски разходи за населението и по-стабилни енергоресурси", добави Темелков.

Най-вероятно тази цел ще бъде намалена до 16%, тъй като в момента потреблението на газ от битови клиенти е много ниско - едва 2,6%, заяви обаче Елеонора Николова от Министерството на икономиката и енергетиката.

"Като преносен оператор "Булгартрансгаз" не може да прогнозира и да влияе върху цените на синьото гориво, ние можем само да осигурим възможност за диверсификация на доставките и за конкуренция на газовия пазар, което би довело до намаляване на цените на природния газ", уточни Кирил Темелков.

Според него като тенденция, при равни други условия, в бъдеще може да се очаква понижаване на цената на горивото.

Темелков припомни, че се планира изграждане на междусистемни връзки с Турция, като турската система има шест входни точки от различни направления и по този начин и нашата страна ще разнообрази източниците си на газ.

Планира се и изграждане на реверсивен поток по съществуващата междусистемна връзка с Гърция, а връзката с Румъния трябва да заработи до месеци.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
България и ОАЕ ще подпишат Стратегически договор за партньорство