Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Булгартрансгаз ще изгради три нови преносни газопровода

Трасетата ще бъдат готови до 2016 г., ще позволят газификацията на 12 общини, след които Банско, Свищов, Пирдоп, Златица и Панагюрище

Булгартрансгаз ЕАД ще финансира с пари от Международен Фонд „Козлодуй” изграждането на три преносни газопровода – до Свищов, Панагюрище, Пирдоп, Банско и Разлог, съобщават от компанията.

Общата стойност на проектите е 21,79 млн. евро, като безвъзмездната апомощ е 11 млн. евро. Останалата сума – 10,79 млн. евро, е съфинансиране от Булгартрансгаз.

Очаква се реализацията на проектите да приключи до 2016 г. По време на изграждането на довеждащите газопроводи ще бъдат създадени около 500 работни места, а за експлоатацията им – около 100 постоянни работни места, уточняват от компанията.

Газопроводът до Банско и Разлог се планира да е с дължина от 40 км и диаметър 273 мм. Стойността му се изчислява на 9,67 млн. евро, от които 4,84 млн. евро са безвъзмездно финансиране. Освен общините Банско и Разлог, ще може да се газифицират и Баня и Добринище.

Още по темата

Газопроводът до Панагюрище и Пирдоп ще е дълъг 46 км и с диаметър 273 мм. Стойността му е 7,2 млн. евро, от които безвъзмездното финансиране е 3,6 млн. евро. С реализирането на проекта се очаква да се реализира газификацията на общо 7 общини - Пирдоп, Златица, Панагюрище, Стрелча, Мирково, Чавдар и Челопеч.

Газопроводът до Свищов ще е дълъг 36 км и диаметър 200 мм. Стойността му е 4,72 млн. евро, от които безвъзмездното финансиране е 2,36 млн. евро. С изпълнението на проекта се очаква да се реализира газификацията на общините Свищов, Белене и Никопол.

Общият брой жители на 12-те обхванати от трасетата общини е над 104 хил. души. Потенциални ползватели са 42 индустриални потребители, близо 300 обществени потребители и около 18 900 домакинства, изчисляват от Булгартрансгаз.

Прогнозната обща годишна консумация на дванайсетте общини може да достигне 183 млн. куб. м, а спестената електроенергия се очаква да достигне 221 789 MWh годишно.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
България и ОАЕ ще подпишат Стратегически договор за партньорство