IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгартрансгаз" възобновява работата по газопровода Добрич-Силистра

Проектът ще даде възможност за газифициране на общините Добрич, Тервел, Дулово, Алфатар и Силистра

17:40 | 01.04.15 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&ldquo;Булгартрансгаз&rdquo; ЕАД</em></p>

Снимка: “Булгартрансгаз” ЕАД

“Булгартрансгаз” ЕАД възобновява работата по газопровода Добрич-Силистра, съобщиха от дружеството.

Газопроводът е с дължина 80 км и капацитет за пренос 100 хил. куб. м/час. Реализацията му ще даде възможност за газифициране на общините по трасето на газопровода - Добрич, Тервел, Дулово, Алфатар и Силистра. Очаква се така домакинствата да намалят разходите си за отопление и битови нужди с близо 35%.

От дружеството отбелязват, че потенциалните индустриални потребители само в град Силистра са 26, както и над 60 обществени сгради - болници, училища и др., които ще могат да бъдат газифицирани след завършване на проекта.

До началото на 2014 г. беше изграден целият газопровод, с изключение на 800 м, които представляват прехода за преминаване през участък “Сухата река”. Поради възникнали спорове между изпълнителя и възложителя по технически и финансови въпроси фактическата работа по завършване на газопровода беше замразена за повече от година, припомня компанията.

Трудностите около реализацията на финалния етап на проекта са били преодолени в началото на 2015 г. с активната помощ на Министерството на енергетиката, обясняват от дружеството

,,Булгартрансгаз” ЕАД си поставя за цел да въведе газопровода в експлоатация  през текущата година.

Проектът се финансира от Международен фонд “Козлодуй” чрез Европейската банка за възстановяване и развитие, както и със собствени средства на “Булгартрансгаз” ЕАД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още