IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бургас привлича туристи с воден парк, тропическа гора и делфинариум

Руската фирма „Мостовник“ е единственият кандидат за концесията за изграждане и експлоатация на развлекателния комплекс „Океанариум“ в Бургас

17:13 | 01.04.13 г.
Бургас привлича туристи с воден парк, тропическа гора и делфинариум

Нов делфинариум, цяла тропическа гора и водни аткрации ще бъдат изградени в Бургас, предвижда една от мерките за развитие на общината. Съоръжението ще бъде изградено чрез концесия, а изборът на изпълнител на проекта беше обект на обществена поръчка. 

На днешното отваряне на офертите в общината обаче стана ясно, че има само един кандидат за участие в конкурса - руската фирма „Мостовник“. От съобщението на община Бургас става ясно, че нейната оферта е напълно окомплектована. Тепърва обаче предстои подробното й разглеждане. 

Освен водните атракции ще бъдат изградени още и „обекти за търговска дейност, паркинги и транспортна инфраструктура“. Развлекателния комплекс „Океанариум“ в Бургас ще се превърне в най-големия аквапарк на българското Черноморие, предвиждат още плановете на общината.

"Океанариум"-ът ще бъде изградена върху просторен общински терен от близо 117 декара в градския парк „Езеро“ на брега на морето.

Фирмата-кандидат е една от големите в Русия и е специализирана в проектиране и строителство. В момента "Мостовник" изгражда подобен океанариум в град Владивосток, сочи информация на компанията, качена в сайта й.

“Искаме да инвестираме в Бургас заради добрия инвестиционен климат тук и заради постоянно увеличаващия се туристически поток. Ако бъдем одобрени, имаме готовност да започнем изпълнението на проекта в края на годината”, заяви зам.-генералният директор на руската компания Юрий Грачов.

Решението за изграждането на водния комплекс беше внесено за обсъждане в Общинския от кмета на Бургас Димитър Николов в началото на 2013 година. Тогава анализите на кметството показаха, че реализацията на подобен проект би коствало минимум 80 млн. лева. При внасянето на проекта за обсъждане обаче от общината заявиха, че са разработили идеята, защото има заявен инвеститорски интерес. 

"Реализирането на проекта ще допринесе за увеличаване на туристопотока в града, което ще стимулира съпътстващите туризма дейности. В самия комплекс ще се разкрият нови работни места - и на фаза изграждане, и на фаза експлоатация", е записано още в проекта на общината. 

 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още