Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бургаският съд разреши промяната на устройствения план до плажа "Силистар"

Административните съдии отсъдиха, че общинските съветници от Царево не са нарушили закона като дават право за трайно ползване с ниско застрояване

Бургаският съд разреши промяната на устройствения план до плажа "Силистар"

Снимка: Община Царево

Административният съд в Бургас разреши промяната на подробния устройствен план (ПУП) на терен до плажа "Силистар, съобщи на сайта си правораздавателното ведомство.

Той отхвърли жалбата на областния управител Вълчо Чолаков по казуса „Силистар“ като я остави без разглеждане и прекрати административното дело.

Още по темата

Investor.bg припомня, че със заповед на областния управител беше оспорено решение на Общински съвет гр. Царево за проведено заседание на 24 август, с което общинските съветниците разрешиха да се промени ПУП в района и така да се изгради път към плажа.

Проектът влезе в съда след като екозащитници излязоха на протест срещу промяната на плана, като посочиха, че това е първа стъпка към застрояването на един от малкото диви плажове в страната.

Става въпрос за терен, който се намира на 500 метра от плажната ивица, като преди време там са се намирали стопански постройки.

От съда посочиха, че по закон областният управител не е сред лицата, оправомощени да оспорват решенията за одобряване или изменение на подробните устройствени планове. Решението на общинските съветници представлява част от процедура по издаване на краен акт, който не подлежи на отделно оспорване, поради което е налице основание за прекратяване на делото, информираха от бургаския съд.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Кметът на Община царево Георги Лапчев коментира пред БТА, че ако собствениците на имота предявят инвестиционни намерения, има процедура, при която Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите ще се произнесе допустими ли са те.

С решението си Административен съд Бургас дава право за „трайно ползване-ниско застрояване (до 10 метра)” на терена в две застроителни петна „за вилни сгради“, като между тях да преминава обслужващ път с широчина 4 метра, осигуряващ безпрепятствен достъп до морски плаж „Силистар“.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Валери Симеонов: Оставка 6 месеца преди изборите е безсмислена