IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП с 1,2% ръст в началото на годината

Вътрешното потребление, промишлеността и секторът на услугите са допринесли за по-доброто представяне на българската икономика

12:30 | 04.06.14 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БВП с 1,2% ръст в началото на годината

През първото тримесечие на 2014 г. родната икономика е нараснала с повече в сравнение с експресните оценки на Националния статистически институт (НСИ), благодарение на вътрешното потребление, на промишлеността и сектора на услугите.

За първите три месеца на новата година икономическият растеж е бил 0,3% спрямо финалното тримесечие на 2013 г., показаха предварителните данни на НСИ. Според експресните оценки, публикувани на 14 май, брутният вътрешен продукт (БВП) бе нараснал с 0,2%. Окончателна информация за това с колко точно се е увеличил родния БВП ще получим в срок до 15 месеца след края на отчетната година, когато според своята методология НСИ ще ревизира данните за текущата година.

Ръстът на БВП на годишна база също бе ревизиран в посока нагоре. За първото тримесечие той се е увеличил с 1,2% спрямо експресните оценки за икономически ръст от 1,1%. През 2013 г. пък икономиката ни се ускори за четвърта поредна година, след като БВП нарасна с 0,9%.

През първото тримесечие на 2014 г. БВП възлиза на 16,097 млрд. лв. по текущи цени и 8,23 млрд. евро, изчислява НСИ. Така на глава от населението се падат по 1 136 евро или по 1 556 долара.

За по-силният растеж допринасят крайното потребление и по-високата добавена стойност, създадена основно от сектора на услугите и промишлеността. Износът е с по-малка роля.

През първото тримесечие крайното потребление се увеличава с 1,9% на тримесечна и с 3% на годишна база. Като цяло добавената стойност е нараснала с 0,9% спрямо предходните три месеца и с 3,4% за година. Активността в промишлеността, професионалните дейности и научните изследвания, административните и спомагателните дейности са допринесли най-много за подобряването на показателя. Следват секторите образование, здравеопазване, социални дейности и операции с недвижими имоти.

През май бизнес активността нарасна силно. От началото на годината виждаме и умерено увеличение на кредитната активност сред фирмите в изброените сектори, което е предпоставка за позитивни очаквания относно инвестициите им, имайки предвид забавянето на ръста на износа за сметка на вноса.

През март износът ни се сви за трети пореден месец, отразявайки се негативно както върху търговския баланс на страната, така и очевидно на икономическия растеж. Търговският дефицит почти се удвои спрямо година по-рано, охлаждайки силата на износа като един от основните двигатели за родната икономика.

В първите три месеца на годината вносът и износът на стоки и услуги се увеличават, съответно с 6,3 и 1,5% спрямо първото тримесечие на предходната година. В сравнение с предходните три месеца обаче износът намалява равнището си с 2,1%, докато вносът се покачва с 3,8%. Дали ще продължи тенденцията износът да намалява, а вносът да се покачва, ще разберем следващата седмица, когато НСИ ще изнесе информация за търговията с трети страни и с държавите от Европейския съюз.

През първото тримесечие на 2014 г. спрямо същото тримесечие на предходната година относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката е намалял с 0,9 процентни пункта до 2,9%, отчита още НСИ. Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0,2 процентни пункта и достига 32,7%, а делът на сектора на услугите се увеличава до 64,4% при 63,3% през съответния период на 2013 г.

В следващите тримесечия остава да проследим как ще се отразят на икономиката ни заплахите от страна на Европейската комисия за спиране на още оперативни програми, след като по програма „Регионално развитие“ бяха замразени 90 млн. лв., развитието на ситуацията в Украйна, представянето на европейската икономика, политическото напрежение у нас и кредитната активност. На фона на липсата на инвестиции средствата по европейските програми също са един от инструментите за растеж на икономиката, който трябва да използваме по-ефективно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
А шефката на НСИ не беше ли политическа фигура:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
Tigerman
преди 9 години
За развиваща се икономика всичко под 3% растеж е слабо.Защото говорим, не просто да се правят неща, а де се правят по най-добрия начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
firstcmt
преди 9 години
Май си прекалил с някои субстанции днес...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
firstcmt
преди 9 години
Май си прекалил с някои субстанции днес...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 5
milioner4e
преди 9 години
Извинявай, прогледнах, Интеренета, а може би и ти сте най-успелите в тая държава, сигурно цепите на борсата, и бизнесите ви къртат мивки. И няма значение на колко години съм, честно казано. Има значение, че сте платени *** за по 10ст на коментар и грам не обирате от икономика, а се праите на некви ултра разбирачи и сте по-оцветени от на *** ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 7
Graf
преди 9 години
Хмм.. Данните на статистиката да се рейтингуват. Тази може да дойде в главата само на средностатистически гербер. Шефката на НСИ трябваше да бъде уволнена още през март. Не за друго, а само за разликата от близо милиард лева в БВП по текущи цени за първите три тримесечия, давани до края на 2013 и изменението им(ревизията) надолу с данните за цялата 2013 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
Petar
преди 9 години
Добре де няма проблем с миниса/ите но дайте малко инфо напсувайте ме поне да докажем това което съм написал :) Всички само се *** с цацата и ни събират за да може акулите по-лесно да ни лапнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 4
milioner4e
преди 9 години
Май е точно обратното ***, поне не си изкарвам жълтите стотинки от безмислени коменетарчета. И бива да повториш някой клас, я 7, я 8ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 3
Petar
преди 9 години
Хора лесно е само да се джавкаме, но реално никой не може да каже ако БСП беше на власт и от 2009 до 2013 какво щеше да се случи. Според мен щеше да е много по-зле положението. Не няма проблем с тегленето на заеми-добре е в случай че се изразходват средствата с цел разтеж на икономиката а не изкуствено запълване на дупки и следващата година отново заем защото няма от къде да се вземат. Та в този ред на мисли не мислите ли че всички "Там горе" целят ние да сме на нож помежду си да има полюси и противопоставяне за да може по-лесно да се краде пък ние да си се псуваме по форумите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 1
deant
преди 9 години
През 2013 г. пък икономиката ни се ускори за четвърта поредна година, след като БВП нарасна с 0,9%.--това от статията ако беше я прочел.ето още малко от статията:През март износът ни се сви за трети пореден месец, отразявайки се негативно както върху търговския баланс на страната, така и очевидно на икономическия растеж. Търговският дефицит почти се удвои спрямо година по-рано, охлаждайки силата на износа като един от основните двигатели за родната икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още