IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъчварова: Нов правосъден министър ще има най-рано в края на следващата седмица

Бежанският натиск към България спада и има дни, в които няма нито един бежанец на границата, заяви вицепремиерът

18:56 | 11.12.15 г.
Бъчварова: Нов правосъден министър ще има най-рано в края на следващата седмица

Вицепремиерът Румяна Бъчварова заяви, че нов правосъден министър ще има най-рано в края на следващата седмица. Тя посочи, че се обсъждат кандидатури, но няма да назовава имена.

Бъчварова отказа да даде и оценка на свършеното от подалия оставка Христо Иванов. По думите й в момента не можем да говорим за дестабилизация на коалицията.

"Знаете, че в нашата коалиция още от първия ден винаги имаше въпроси, по които трябваше да се изясняват позиции и винаги досега сме успявали да намерим решение, мисля, че и сега ще е така. Не бих казала, че имаме проблеми с Реформаторския блок, за да изглаждаме отношенията си. Спазваме демократичните принципи да уважаваме мнението на нашите партньори, не мисля, че има драма в случая, става въпрос за лично решение“, коментира още тя, цитирана от "Фокус".

Вицепремиерът обяви, че е готов планът за дейностите при терористична заплаха. Бъчварова обясни, че ако има такава ситуация, би трябвало да се създадат щабове, които е най-добре да бъдат ръководени от областните управители, а членове да са кметовете и всички, свързани с необходимите действия институции.

Бъчварова съобщи, че бежанският натиск към България спада и има дни, в които няма нито един бежанец на границата. По думите й страната ни в момента е сред държавите, които много успешно се справят с този проблем, но това не се дължи само на начина, по който се охранява границата.

"Истината е, че ние успяхме да създадем такава организация, чрез която на няколко нива да успяваме да индикираме присъствието на бежанци, да ги задържаме и да ги регистрираме", разясни тя.

МВР шефът каза, че най-важна е работата, която се извършва в населените места по установяването и задържането на нелегалните имигранти.

По думите й административна реформа не може да се осъществи отделно от реализирането на електронно управление.

"Работим в тази посока и планираме създаване на държавна агенция за електронно управление, която да координира усилията на всички местни и държавни институции в изграждането на електронните им системи и търсене на решение за предоставяне на електронни услуги", коментира Бъчварова.

Тя допълни, че при похарчени стотици милиони левове "имаме отделни парчета", но нямаме система и именно това ще бъде работата на агенцията, която трябва да започне работа догодина.

"Документите, които ще започнем да издаваме от 2017 г., ще съдържат чип, с който всеки може да се идентифицира", уточни тя.

Бъчварова каза още, че добра практика, която ще се стремим да въведем у нас, е партньорството с частни охранителни фирми, които имат изградени системи за наблюдение.

МВР шефът отбеляза още, че голяма част от тежките катастрофи стават в малките населени места от неправоспособни водачи и нетърпимостта към това явление трябва да се засили.

Още новини от Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още