IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България да поиска от ЕС да бъде включена квотата за връщане на афганистанци

За това настоява Илияна Йотова в коментар за Bulgaria On Air

14:53 | 17.12.16 г. 3
<p>
	Илияна Йотова. <em>Снимка: БТА</em></p>

Илияна Йотова. Снимка: БТА

България трябва да поиска от Европейския съюз (ЕС) да бъде включена в квотата за връщане на афганстански граждани. За това настоя избраната за вицепрезидент Илиана Йотова в предаването „Брюксел 1“ по телевизия Bulgaria On Air. Евродепутатът обясни, че ЕС е договорил с Афганистан месечно да депортира по 400 души обратно в Кабул.

"По 1000 евро се отпускат за доброволно връщане на афганистанци в страната им, за да не се минава по цялата процедура по искане на бежански статут и реекспулсиране," обясни в предаването евродепутатът Емил Радев.

С европейските средства, свързани със справянето с бежанския натиск, няма да се откриват нови бежански центрове, заяви още евродепутатът от ГЕРБ/ ЕНП Емил Радев. Той обясни, че помощта е точно 160 млн. евро - 101 от които са получени.

Съвсем малка част от тях ще отидат заревръщането на сегашните бежански центрове в такива от затворен тип и за повишаване на сигурността тях, както и за закупуване на фургони, ако има нова вълна към границата ни.

"При нов наплив ако бъдат задържани 1000 души мигранти, те трябва временно да се настанят някъде докато траят процедурите", каза Радев.

Според него еврокомисар Димитрис Аврамопулос, който отговаря за миграцията, в писмото си до евродепутата Илияна Йотова говори именно за такива кризисни центрове, които ще се използват при извънредни ситуации. Но това не означава разкриване на допълнителни бежански центрове.

В отделно интервю Илиана Йотова обясни, че в писмото, което е получила от Аврамопулос, ясно пише, че част от европейската помощ от 160 млн. евро за справяне с проблема, ще отиде за  откриването на нови центрове от отворен тип. Йотова коментира още, че страната ни получава най-малко пари за опазване на границите на съюза.

Причината е, че средствата се изчисляват на база 2011 г., когато мигрантския натиск към България е бил по-нисък.
Йотова изрази притеснения, че американските и канадските визи за българите и румънците няма да бъдат отменени в близките години.

Повече коментари по актуални теми можете да откриете в сайта на Bulgaria On Air. 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Tobywolf
преди 7 години
Абе България в ЕС ли е или нещо..? Щом ЕС е договорил някакви квоти, те не се ли отнасят и за нас или само на голо "конграчулейшънс", както винаги..?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Добре бе , някой може ли да отговори на въпроса "Кой натиска Меркел и защо ?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още