IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е изнесла оръжие за 750 млн. долара през 2015 г.

Страната ни спазва стриктно всички международни правила за търговия с оръжие

11:22 | 29.12.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бойко Ноев. Кадър: <em>Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Бойко Ноев. Кадър: Bloomberg TV Bulgaria

България е в световната седмица по износ на оръжие за страните извън Европа и развитите индустриални държави. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria бившият военен министър Бойко Ноев.

Според цитираните от него данни износът на оръжие през 2015 година е на стойност 750 млн. долара. 20 хил. са активно заети в оръжейната индустрия у нас, поясни той. 

Ноев е категоричен, че страната ни много строго спазва международните правила, по които се извършва търговията с оръжие, боеприпаси и стоки с двойна употреба.

Коментарът на Ноев е свързан с откритото в Сирия българско оръжие. Според експерти обаче то е било продадено чрез посредници и през трети страни в Сирия.

Бойко Ноев е категоричен, че в Сирия е открито "всякакво оръжие" - бунтовниците карат военни джипове, които американската армия предоставя на армията на Ирак, използват и руски танкове срещу бойците на Русия.

По повод липсата на лицензи на българските оръжия от страна на Русия Ноев обясни, че след разпада на Варшавския договор България не е получавала "нито една гайка" от Русия, освен при самолетите. При мунициите обаче технологиите вече са български, подобрени и нямат нищо общо, освен по форма, с първоначалните съветски продукти.

Какво коментира още експертът можете да видите в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 7 години
обаче ако питате мурзилците, били сме си закрили индустрията :):) хахаха, добре че от тях нищо не зависи на този свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още