IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на 49-о място по икономическа свобода в световна класация

Законодателната структура и безпристрастността на съда са оценени като най-слаби области у нас

12:56 | 18.09.13 г.
България е на 49-о място по икономическа свобода в световна класация

България се нарежда на 49-то място от общо 151 страни, включени в годишен доклад на канадския институт „Фрейзър”, измерващ икономическата свобода. Докладът е разпространен за България от Института за пазарна икономика (ИПИ), съобщиха от института.

Докладът представя картината през 2011 г. – последната година, за която има налични официални данни за всички страни. 

Изследването показва, че гражданите на държавите с висока степен на икономическа свобода се радват на по-високо благосъстояние, повече политически и граждански свободи и по-дълга продължителност на живота. Основите на икономическата свобода са личният избор, свободната размяна, конкурентната среда и сигурността на частната собственост.

Хонконг е начело на класацията, следван от Сингапур, Нова Зеландия и Швейцария. За поредна година Венецуела е страната с най-ниска икономическа свобода.

САЩ, които дълги години се считаха за бастион на икономическата свобода, сега се класират на 17-то място в света. В отговор на свръххарченето, отслабването на върховенството на закона и увеличаването на регулациите от страна на правителството, САЩ главоломно падат надолу в сравнение с 2000 г., когато страната беше на второ място в света.

Резултатът на България

България се нарежда на 49-о място в класацията с резултат от 7,26 точки от максималните 10, което е леко понижение в сравнение с миналата година. Тогава страната ни беше класирана на 47-мо място със 7,30 точки.

Оценката се определя от няколко показателя: размер на правителството (6,64) – по този показател България печели най-високите си точки заради плоския данък. В същото време високото осигурително бреме и големият обем на държавните трансфери и субсидии дърпат резултата надолу.

По отношение на законодателна структура и неприкосновеност на частната собственост страната ни получава 5,03 точки– традиционно това е най-слабата област за България. В докладът се посочва, че независимостта и безпристрастността на съда са на изключително ниско ниво у нас.

Проблемните области се допълват с липсата на доверие в полицията и неефективна защита на правото на собственост.

В категорията "Достъп до сигурни и стабилни пари" България получава най-висока оценка - 9,32 точки. Валутният борд продължава да гарантира стабилни пари, а инфлацията е сравнително ниска, казва се в доклада.

Свобода на международната търговия - 7,60 точки – резултатът е следствие на доброто представяне по отношение на тарифите при извършване на международна търговия, както и на отрицателното влияние на регулаторните  пречки.

По показателя "Регулиране на кредита, труда и бизнеса" държавата ни е със 7,73 точки – резултатът е следствие на относително ниското регулиране на кредитните пазари и същевременно тежките регулации за труда и бизнеса. Ниските оценки по този показател отразяват високата цена при наемането и освобождаването на работници, административните изисквания за бизнеса, бюрократичните разходи и корупцията в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още