Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България е на дъното на ЕС по брой иновативни предприятия

Въпреки това обаче страната ни е сред държавите с най-висок годишен растеж на бюджетните разходи за иновативна дейност - около 30%, показват данни на Евростат

България е на дъното на ЕС по брой иновативни предприятия

Снимка: Pixabay

България е в последните три страни на Европейския съюз с най-нисък дял иновативни предприятия в Евросъюза, показват данни от анализ на Евростат за проучването на иновациите в общността през 2017 г., предаде БТА.

У нас едва 27% от общия дял на предприятията развиват някаква ефективна иновационна дейност при среден показател за ЕС от 51% високотехнологични предприятия. Зад нас са само Полша – 22%, и Румъния – 10%, по предприятия в областта на научно изследователската и развойна дейност.

Въпреки сравнително ниския дял иновативни предприятия България е страната в ЕС с най-висок годишен растеж на бюджетните разходи за иновативна дейност - около 30%, докато страни като Люксембург и Исландия са с показатели от около 2%, но въпреки това са в челната десятка на иновативните страни в общността.

Според данни на НСИ общите разходи у нас за иновативна дейност през 2017 г. са били близо 760 млн. лева, от които 530 млн. са били предназначени за икономическата дейност на предприятия, други 170 млн. - за държавния сектор, около 43 млн. лева - за висшето образование и др. 

Още по темата

От тези бюджетни средства за научно изследователската и развойна дейност най-голяма част са били разпределени за Югозападния район на страната - близо 530 млн. лева, а най-малко - за Северозападна България - близо 30 млн. лева.

Най-много иновативните технологии са се ползвали в преработващата промишленост, като за този сектор са били заделени 180 млн. лева. Други 170 млн. лева са били за предприятия в сферата на съобщенията или за събиране и разпространение на информация - 170 млн. лева.

Най-висок процент иновативни предприятия спрямо общия дял на предприятията е регистриран в Белгия и Португалия - съответно по 68 процента, отчита Евростат.

Други страни с високо развити технологични предприятия са още Финландия, Люксембург и Германия - по 64 на сто, Австрия, Холандия и Великобритания - с по 60 на сто дял високотехнологични предприятия и др.

В дъното на тази класация са Румъния - 10 на сто, Полша - 22 на сто, България - 27 на сто, Унгария - 29 на сто, Латвия, Литва и Малта - с по 30 на сто дял на иновативни предприятия.

Общо в ЕС през 2017 г. е имало над 46 хил. предприятия за високотехнологично производство, разпределени в няколко ключови категории - аерокосмонавтика, електроника и съобщения, компютърни технологии, военна промишленост и др.

Оборотът на високотехнологичните производства в Германия възлиза на 121 млрд. евро, във Франция оборотът е бил 68 млрд. евро и в Италия - 44 млрд. евро. 

Добавената стойност е била разпределена по подобен начин, като участието на Германия е най-високо в размер на 43 млрд. евро, следвана от Франция и Великобритания - съответно с 20 млрд. и 17 млрд. евро.

Разходите в ЕС за високотехнологични производства възлизат близо на 200 млрд. евро, като най-висок дял в страните е отбелязан във Великобритания - 14 млрд. евро, Германия - 12 млрд. евро, а най-нисък в Кипър - едва 4 млн. евро.

Инвестициите в научни изследвания, развитие, иновации и умения представляват ключова област в политиката на ЕС, тъй като тя е от съществено значение за икономическия растеж и са основни фактори за засилване на конкурентоспособността и създаване на по-ефективни и добре платени работни места в общността, отчита анализът.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
4
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
нормлано, като икономиката ни е доминирана от бивши партийци и техните лакеи, в крони капитализъм иновации няма !
0
 
5
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Сигурен съм че сме на първо в ЕС по иновативни начини да се заобиколи закона, така че няма какво да се притеснявате иновации се случват. Какво да се прави че законите са ни като трън в очите, пречат и затрудняват бизнеса докато трябва само да го направляват. Бавни процедури, излишни изисквания, бавно навлизане на електронни услуги...

Още от Икономика и политика
Източници от германското правителство: VW избра Измир