IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на трето място в Европа по дял на разходите за лятна почивка

Естония и Латвия водят класацията, а в дъното са Дания и Германия, сочи проучване

11:43 | 16.07.15 г. 4
Автор - снимка
Редактор
България е на трето място в Европа по дял на разходите за лятна почивка

България е на трето място в Европа по разходи на домакинствата за лятна почивка тази година, сочи проучване на Фератум Груп, лидер във финансовите технологии и иновации в онлайн кредитирането.

Проучването „Европейски летен барометър“ е направено сред 17 европейски държави сред 5 685 домакинства, изследвайки нагласите на европейските семейства и сравнявайки техните разходи за планирани почивки през това лято.

Данните показват, че България се нарежда на трето място в класацията, като родните домакинства планират да инвестират 56,6% от месечните си приходи, или 702,14 лв., в семейна лятна почивка през 2015 година. Оказва се, че в източноевропейските страни относителните разходи за почивки са много по-високи отколкото на Запад (с изключение на Испания) и жителите им са склонни да отделят почти половината от разполагаемия доход на домакинство за лятна почивка. Естония и Латвия са на челни позиции с над 60% от месечните доходи, отделяни за почивки.

В края на класацията се нареждат Дания и Германия, които харчат най-малко (съответно 27% и 28% от доходите). С малка разлика след тях са северните държави и Обединеното Кралство, които са по-консервативни по отношение на парите, които възнамеряват да похарчат за лятна почивка тази година.

Въпреки тези данни цялостната ситуация в Европа се е подобрила спрямо миналото лято. Повече от 30% от анкетираните домакинства на Стария континент планират да отделят повече пари в сравнение с възможностите си в предходния летен сезон, докато 40% възнамеряват да похарчат сума равна на тази от миналата година.

Най-често европейските туристи харчат за пътувания в собствената държава, които възлизат на 17% от разполагаемия доход на домакинствата. Испанците отделят най-много за пътешествия из родната страна (25%), следвани от Литва (21%) и Дания (20%). Швеция, Финландия и България се подреждат на 4-та позиция с 19%. Най-страстните пътешественици зад граница това лято се оказват холандци и британци (17%), следвани от датчани и шведи (15%), германци (13%) и българи (12%).

Втората по големина група летни разходи се формират от социални активности като развлечения по барове, ресторанти и прекарване на време на плажа. Отново испанците са на челна позиция с 24% вложени суми в подобни дейности. Датчаните и шведите също са любители на посещаването на заведения и ресторанти (16%), следвани неотлъчно от Полша и Хърватия.

Европейският Летен Барометър на Фератум Груп показва, че 12% от общите разходи на европейците през лятото се правят за подобрения по дома, градината и освежаване на гардероба. Българите (21%) и латвийците (19%) използват благоприятното време на сезона за осъществяване на проекти от типа „направи си сам“ и градинарство, докато германците го приемат като възможност да похарчат 14% от приходите си за ново лятно облекло. За голяма изненада летните фестивали и спортните събития всъщност не са толкова популярни, както може би се предполага. Едва 5-6% от разходите на европейците отиват за подобни събития.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Абе Гоше, що така реши? Тя почивката не е само море бе, хората не ходят на почивка само за да се пекат и да се къпят. Отиваш малко и свят да видиш и свето дзвер да види както се казва. Ето сега .. в Гърция ми е супер на море ама все на различни места ходя. До година ако успея да намеря нещо прилично ми се ще в Испания да ида. Не че ми е зле в Гърция ама да видя как е при шпанците :) Барселона тва онова...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
interim
преди 8 години
Ние по тая логика сме първенците по всякакви разходи като процент от заплатата, по простата причина, че заплататите ни са най-ниски :).Изобщо поредно дъно за "анализите" на "инвестор"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Georgi_Kodinov
преди 8 години
Стана ми тъжно че сме в челната петица на хора почиващи в чужбина. Разбирам го защо е така (просто мутраците ни изгониха от родното ни черноморие), но все пак ни е тъжно. Ще си плача тихо по целия път до Маказа следващата седмица. И след това ще ми мине ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Ама че *** извод- били по-консервативни по отношение на парите си. ГЛАПАСТИ на търкала. Просто гражданите на държави с висок стандарт, като отидат на почивка, отиват в държава с по-нисък стандарт и сумата която харчат е процентно по-малко от заплатата. Тези с нисък стандарт - обратно отиват на почивка в държава с по-висок стандарт от техния и сумата процентно е по-голяма. И българина и датчанина искат да ходят на почивка в Гърция и почивката струва Х пари и за единия и за другия. Датчаните ако решат да ни гонят по процент от разходите за почивка, трябва всички да идат в Южна Америка на почивка. За какво да го правят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още