Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България е пета в Европейския съюз по дял на събраните екотакси

Приходите от екологични данъци в ЕС растат

България е пета в Европейския съюз по дял на събраните екотакси

Снимка: Pixabay

България е на пето място в Европейския съюз (ЕС) по дял на събраните екологични такси за 2017 г., показват данни на Евростат за 2017 г.

Приходите на правителствата в ЕС от всички екологични данъци и такси са достигнали 369 млрд. евро през 2017 г. при 264 млрд. евро през 2002 г. За същия период екологичното облагане като дял от всички данъци и социални вноски спада от 6,8% през 2002 г. до 6,1% през 2017 г.

Облагането на енергийния сектор осигурява над три четвърти от общите приходи от екотакси (77%), следвани от транспорта (20%), таксите за замърсяването и ресурсите (3%). 

Още по темата

Най-голям дял на екотаксите спрямо общите приходи през 2017 г. отбелязва Латвия (11,2%), следвана от Гърция и Словения (и в двете 10,2%), България и Хърватия (и в двете 9,1%).

Противоположна е ситуацията в Люксембург (4,4%), Германия (4,6%) и Швеция (4,9 %), както и във Франция и Белгия (и в двете по 5%).

Делът на екологичното облагане от общите държавни приходи от данъци и социални вноски е част от показателите на ЕС, чрез които се наблюдава напредъкът по Целите на устойчивото развитие на ООН и по Индекса за ресурсна ефективност.

Евростат отбелязва, че екологичните данъци допринасят за опазването на околната среда и на природните ресурси. Пътната карта за ефективно използване на ресурсите в Европа препоръчва съществено увеличение на дела на екотаксите в съответствие с най-добрите практики на държавите членки (с дялове над 10%).

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
БСК: Не пипайте данъчната система преди влизането на България в еврозоната