Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България е предпоследна в ЕС по иновации

Напредъкът на страната ни не е съществен, като най-добри постижения има при технологиите, свързани с околната среда, дизайна и търговските марки

България е предпоследна в ЕС по иновации

Снимка: Pixabay

България остава в групата държави от Европейския съюз (ЕС), характеризирани като развиващи се иноватори, като напредъкът е минимален в сравнение с предходните години, показва годишният доклад на ЕС за иновациите.

Страната ни е на предпоследно място по иновации, като след нас изостава само Румъния. В същата група са и Латвия, Полша, Словакия, Унгария и Хърватия.

В групата на умерените иноватори са Гърция, Португалия, Литва, Чехия, Испания, Словения, Малта, Кипър, Италия. В групата на силните иноватори попадат Франция, Естония, Ирландия, Австрия, Люксембург, Германия, Нидерландия.

Водещите иноватори в ЕС са Швеция, Финландия, Дания и Белгия.

Илюстрация: ЕК

Иновациите в България

Страната ни получава отлични и много добри оценки по показателите технологии, свързани с околната среда, приложения за дизайн, приложения за търговски марки. Добри са и резултатите по отношение на проникването на широколентовата връзка в страната, заетост на ИКТ специалисти, интелектуални активи.

Още по темата

По останалите показатели обаче страната ни изостава, например публични инвестиции в научна и развойна дейност, правителствена подкрепа за разходите за научна и развойна дейност, разходи за рисков капитал, заетост в сектори, интензивни на знание, продуктови иновации, иновации в бизнес процесите и т.н.

Изключително висок е делът на неиноваторите, които не проявяват склонност към иновации. Малко са и предприятията, които предоставят обучение в ИКТ сектора, както и делът на иновативните предприятия.

Още по темата
Иновациите в ЕС

ЕС продължава да подобрява своята иновативност. Средно иновационните постижения се увеличават с 12,5% през 2020 г. спрямо 2014 г.

Наблюдава се и сближаване в рамките на ЕС, като при страните с по-ниска ефективност се отчита по-бърз растеж от тези с по-висока ефективност.

Пет държави в ЕС са подобрили резултатите си с над 25 процентни пункта - Кипър, Естония, Гърция, Италия и Литва.

В глобалния пейзаж ЕС се представя по-добре от своите конкуренти като Китай, Бразилия, Южна Африка, Русия и Индия, докато Южна Корея, Канада, Австралия, САЩ и Япония имат преднина по отношение на ЕС, отчитат от Комисията.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова
Още по темата: Икономика и политика

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ЦИК връща депозитите на политически формации с над 1% подкрепа на изборите