IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е първа по фалити на фирми в Централна и Източна Европа

Сред най-проблемните сектори са строителството, товарните превози и търговията на дребно, сочи проучване на "Coface България"

12:57 | 07.06.13 г. 14
България е първа по фалити на фирми в Централна и Източна Европа

Близо 2,5 пъти са се увеличили фирмите в несъстоятелност у нас през 2012 спрямо 2011 година, отчитат от „Coface България“. Ако през 2011 година фирмите в несъстоятелност са били 390, то през миналата година вече достигат 1 339. Това е увеличение от над 243% и превръща България в лидер по фалити в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

На фона на общия брой фирми – 380 хил. през 2012 година, делът на тези в несъстоятелност е под 1%. Активните фирми обаче са не повече от 60-70 хил. Освен това кредиторите избягват процедурите по несъстоятелност и предпочитат да събират вземанията си на по-ранен етап, обясни управителят на „Coface България“ Милена Виденова.

Това означава, че проблемите с неплащането се задълбочават. Очакванията са през следващите две години броят на фирмите в несъстоятелност както в България, така и в Европа да се увеличи.

Основните причини за фалитите у нас са голямата задлъжнялост на бизнеса, високите финансови разходи, волатилните цени на суровините и ниската ликвидност. Главен проблем представлява и неефективносто законодателство в областта, допълни Виденова.

Средно съдебните процедури по несъстоятелност у нас се проточват малко над 3 години. Но има и производства, които се бавят повече от 10 години, докато в Европа тенденцията е сроковете да се скъсяват. Не е решен и проблемът с обявяването на несъстоятелност със задна дата, което ощетява кредиторите и е предпоставка за измами.

Най-проблемните сектори у нас, в които се наблюдава концентрация на фирми в затруднение и несъстоятелност, са строителството, товарните превози, добивният сектор, производството на текстил и търговията на дребно. Като най-успешни се открояват фармацевтичният сектор, ИТ-сектора, услугите за фирми и селското стопанство.

Като цяло за Европа най-проблемни също са строителството, производството и търговията. Най-силни са секторите с висока добавена стойност, както и образованието и здравеопазването, въпреки че се нуждаят от реформи.
Хърватия е втората държава в региона със сериозни проблеми с несъстоятелността след България, сочат още данните на „Coface България“. За една година броят на фалиралите фирми в страната, която от 1 юли става член на ЕС, е нараснал близо 2 пъти. Трета е Словения, където процедурите по несъстоятелност, са се увеличили с близо 40% за година.

Статистиката показва, че проблемите се разпростират и в държавите от ЦИЕ, които се считаха за двигатели на региона – Полша и Турция. Политическото настроения в южната ни съседка засяга чуждите инвестиции, от които турската икономика е изключително зависима. Икономиката на Полша все още се отличава с ръст на важните макроикономически индикатори, но проблемите в икономиката стават все по-забележими.

На другия полюс са Латвия, Естония и Украйна, където през 2012 година се наблюдава спад на случаите на несъстоятелност. Латвия беше една от държавите, които пострадаха най-много от кризата, но след процеса по стабилизация през 2010 година броят на фалитите намалява, а темповете на растежа се засилват.
Подобни са тенденциите и в Естония.

В Украйна се отчитат 30% по-малко компании в несъстоятелност през 2012 година спрямо 2011 година. В страната обаче продължава да се бори с неефективните процедури по несъстоятелност. Позитивни сигнали се наблюдават и в Сърбия, където се отчита още по-рязък спад на компаниите в несъстоятелност – с близо 44%. Това обаче се дължи на правителствено постановление, което преустановява практиката за автоматична несъстоятелност.

За настоящата година от Coface очакват ситуацията да продължи да се влошава и производствата по несъстоятелност да се увеличат в повечето държави от ЦИЕ. Според прогнозата през тази година Полша ще усети кризата в много по-голяма степен.

Конкретно за България се препоръчва да бъде реформирано законодателството в областта, както и държавата да започне да се издължава на доставчиците си, 90% от които са малки и средни фирми, коментира Иво Тодоров, председател на Асоциацията на българските износители.

Той каза още, че правителството следва да работи за подобряването на услугите на данъчната администрация. Препоръката му към бизнеса е да се ориентират към износ, тъй като вътрешния пазар ще намалява заради демографските тенденции.

Външните пазари обаче също трябва внимателно да се диверсифицират. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Това няма как да е вярно, защото на запад фалити се правят умишлено, не че и у нас ги няма умишлените фалити.Тия дни се чудих, БСП ги няма в изборите, има Коалиция за България, БСП ги няма в правителството, нали Сидеров при Кеворк каза, че те били мандатоносители и затова той не ги закачал, БСП ги няма никъде, а все Станишев на първа линия!Аз ли нещо не разбирам или наистина БСП ги няма никъде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
MZ/X
преди 10 години
Имам огромни съмнения, че статистиката в тази статия е вярна. Миналата година от първи януари служебно бяха заличени стотици хиляди неработещи фирми. Ако и тези фирми са добабевини към статистиката първото ни място се дължи на технически, а не на икономически причини!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
SeriousVassilis
преди 10 години
без производство и износ, стабилно вътрешно потребление и средна класа в България, няма икономически растеж. А това не виждам как ще се постигне без промяна и цялостна реконструкция и модернизация в образователната ни система. Ето за това трябва да помислим много сериозно - една модерна образователна система, където млади хора ще създават и експериментират нови неща, които после ще продаваме като патенти или готови продукти на света!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 10
rover
преди 10 години
Добре е, че има такива дейности като банково и застрахователно дело, финансови, консултантски и заложни къщи, различни финансови субекти от рода на бързи кредити.... Те са основата на здравата ни икономика, защото създават продукт с голяма добавена стойност и ПОЛЕЗНОСТ.Да не забравяме телекомите, чуждите търговски вериги, разните монополисти - инвеститори, които вкарват, а не изкарват капитали от страната ни.Изобщо не трябва да се занимаваме с проблемите на малкя и средния бизнес, защото от тях държавата няма никаква полза. Данък печалба само от Лукойл например, е в пъти по-голям от този на целия малък бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
rover
преди 10 години
фармацевтичният сектор, ИТ-сектора, услугите за фирми и селското стопанство=========================================================================Без лекарства не можеш, ИТ сектора е ясен, селското стопанство се дотира, а услугите за фирмите са задължителни за тях. Егати икономиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
diado mrass
преди 10 години
" .....вътрешния пазар ще намалява заради демографските тенденции."- Това твърдение не може да бъде вярно. Демографските тенденции предполагат единствено и трайно увеличение на хора получаващи редовни и гарантирани финансови средства - помощи, които отново влизат в местната икономика и по този начин я движат .... /към пропастта/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
тройната коалиция са виновни...дата-ако вярно искаш да ти дам примери-пиши ми на ЛС, защото не са моите фирми, та не е коректно да ги разнасям из интернет пространството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
data
преди 10 години
Ама верно ? Я дай малко примери !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 15
jelenski
преди 10 години
ГЕРБ се постараха да смажат с държавният апарат малкият и средният бизнес, които не искат да бъдат рекетирани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
data
преди 10 години
Е тука валутния борд ни видя сметката я ! Ама всяко зло за добро - така със сигурност се преструктурира сектора макар че е особено болезнено !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още