Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България е с най-голям дял на сивата икономика в Европейския съюз

У нас той е бил 35% от БВП през 2009 г. при средно 22% за ЕС, като ниските данъци не водят до по-голяма събираемост, констатира анализ

България има най-голям сив сектор в ЕС, се казва в изследване за събираемостта на данъците в Европейската общност, направено от Тax Research UK по поръчка на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Според проучването, върху една трета от облагаемите суми у нас не се плащат данъци. Така през 2009 г. 12,7 млрд. евро, или 35,3% от брутния вътрешен продукт на българската икономика, не са били обложени с данъци.

Това означава, че бюджетът е бил ощетен с 3,7 милиарда евро. На тази основа се прави заключението, че без сивата икономика страната е можела да „запълни“ дефицита в публичните си финанси за 2009 г., който е бил 2,3 млрд евро.

Докладът показва, че ако България се справи със сивия сектор, тя би била в състояние за три години да изплати целия си държавен дълг.

Средните нива на сивата икономика в ЕС са 22 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на съюза. В момента в ЕС всяка година се губят 1 трилион евро от неплащане и укриване на данъци.

След България по относителен дял на сивата икономика се нареждат Румъния - с дял от 32,6% от брутния вътрешен продукт, и Литва - с 32%.

Най-добре събират данъците си в Люксембург и Австрия, където над 90 на сто от дължимите суми отиват в хазната.

Анализът показва още, че най-ниска е данъчната тежест в Румъния, Ирландия и Словения. България ги следва с 28,9% данъчна тежест. Изследването прави извода, че ниските данъци не водят до по-голяма събираемост.

Не се открива пряка връзка и между размера на данъците и укриването и неплащането им.

Според изчисления на групата на социалистите в Европейския парламент, ако ЕС успее да свие наполовина размера на сивия сектор, ще се освободят средства за възстановяването на инвестиционния капитал до нивата отпреди кризата.

 


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
1
 
4
преди 8 години
Няма профилна снимка
На НАП и министерството на финансите не му остава нищо друго ,освен ДА ЗАПРЕТНИ РЪКАВИ,ПРОВЕРИ ДОСТОВЕРНОСТТА НА ИЗЛОЖЕНОТО/което и на 50% да е вярно-пак.. е убийственооо../ И ИЗКАРА СЕНЧЕСТИТЕ ДОХОДИ НА СЛЪНЦЕЕЕ...-нали всички Българи чакаме и "На нашата улица...-да .изгрее Слънцее...,но едва ли ще ни огрее..!?
1
 
0
 
3
преди 8 години
Няма профилна снимка
Премиера и г-н Дянков ..да прочетат статийката и коментаритеее!
1
 
0
 
2
преди 8 години
Това е даклада http://www.socialistsanddemocrats.eu/gpes/media3/documents/3842_EN_richard_murphy_eu_tax_gap_en_120229.pdf

2
 
0
 
1
преди 8 години
По поръчка на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент
в Google няма никакъв Тax Research UK.

Още от Икономика и политика
ВАС прекрати делото на "Инерком България" заради сделката за ЧЕЗ