IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е с най-голям дял на сивата икономика в Европейския съюз

У нас той е бил 35% от БВП през 2009 г. при средно 22% за ЕС, като ниските данъци не водят до по-голяма събираемост, констатира анализ

14:15 | 01.03.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
България е с най-голям дял на сивата икономика в Европейския съюз

България има най-голям сив сектор в ЕС, се казва в изследване за събираемостта на данъците в Европейската общност, направено от Тax Research UK по поръчка на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Според проучването, върху една трета от облагаемите суми у нас не се плащат данъци. Така през 2009 г. 12,7 млрд. евро, или 35,3% от брутния вътрешен продукт на българската икономика, не са били обложени с данъци.

Това означава, че бюджетът е бил ощетен с 3,7 милиарда евро. На тази основа се прави заключението, че без сивата икономика страната е можела да „запълни“ дефицита в публичните си финанси за 2009 г., който е бил 2,3 млрд евро.

Докладът показва, че ако България се справи със сивия сектор, тя би била в състояние за три години да изплати целия си държавен дълг.

Средните нива на сивата икономика в ЕС са 22 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на съюза. В момента в ЕС всяка година се губят 1 трилион евро от неплащане и укриване на данъци.

След България по относителен дял на сивата икономика се нареждат Румъния - с дял от 32,6% от брутния вътрешен продукт, и Литва - с 32%.

Най-добре събират данъците си в Люксембург и Австрия, където над 90 на сто от дължимите суми отиват в хазната.

Анализът показва още, че най-ниска е данъчната тежест в Румъния, Ирландия и Словения. България ги следва с 28,9% данъчна тежест. Изследването прави извода, че ниските данъци не водят до по-голяма събираемост.

Не се открива пряка връзка и между размера на данъците и укриването и неплащането им.

Според изчисления на групата на социалистите в Европейския парламент, ако ЕС успее да свие наполовина размера на сивия сектор, ще се освободят средства за възстановяването на инвестиционния капитал до нивата отпреди кризата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
dgudi
преди 11 години
На НАП и министерството на финансите не му остава нищо друго ,освен ДА ЗАПРЕТНИ РЪКАВИ,ПРОВЕРИ ДОСТОВЕРНОСТТА НА ИЗЛОЖЕНОТО/което и на 50% да е вярно-пак.. е убийственооо../ И ИЗКАРА СЕНЧЕСТИТЕ ДОХОДИ НА СЛЪНЦЕЕЕ...-нали всички Българи чакаме и "На нашата улица...-да .изгрее Слънцее...,но едва ли ще ни огрее..!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
dgudi
преди 11 години
Премиера и г-н Дянков ..да прочетат статийката и коментаритеее!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
gmlf
преди 12 години
Това е даклада http://***.socialistsanddemocrats.eu/gpes/media3/documents/3842_EN_richard_murphy_eu_tax_gap_en_120229.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
gmlf
преди 12 години
По поръчка на групата на социалистите и демократите в Европейския парламентв Google няма никакъв Тax Research UK.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още