IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред страните с най-силни антиимигрантски настроения

Общественото мнение в 42 страни е срещу миграцията на чуждестранни работници, а в 27 страни е "за"

13:02 | 25.02.16 г. 2
България е сред страните с най-силни антиимигрантски настроения

Общественото мнение в 42 страни по света е срещу миграцията на чуждестранни работници, а в 27 страни е „за“. Това показва 39-тото годишно световно допитване, проведено от УИН/„Галъп интернешънъл“, информира асоциацията.

Проучването изследва нагласите, очакванията, вижданията и убежденията на 68 595 души в 69 страни по целия свят. Европа е лидер в антимигрантските настроения, а България не прави изключение.

В същото време 57% по света смятат, че имиграцията е нещо хубаво срещу 32%, които смятат, че тя е нещо лошо. Най-бедните страни по-скоро подкрепят миграцията, по-богатите – не, а най-богатите са разделени в мненията си. 

На въпрос „Като цяло смятате ли, че имиграцията на чуждестранни работници е добро или лошо нещо за нашата страна?“ 57% в глобален мащаб споделят, че имиграцията е нещо хубаво срещу 32%, които са на мнение, че тя е нещо лошо. Така нетната стойност (дяловете на положителните минус дяловете на отрицателните оценки) е +25.

В същото време обаче в повечето страни (42) надделява мнението „против“, а в 27 то е „за“.

Глобализацията и възможностите за пътуване и заселване разделят света на три групи държави: бедни страни - където мнозинството подкрепя имиграцията, страни със средни и високи доходи - където мнозинството се противопоставя на имиграцията и богати – в които има мнозинства „за“ и мнозинства „против“.

Сред 18-те изследвани бедни страни, където средният годишен доход на глава от населението е по-малък от 10 хил. долара, в само 3 мнозинството е „против“.

Сред страните със средни и високи доходи (със среден годишен доход на глава от населението между 10 хил. и 35 хил. долара), вижданията на мнозинствата са точно обратните: само в 3 от 31 изследвани страни мнозинството е „за“.

Любопитното е, че богатите страни, където средният годишен доход на глава от населението е над 35 хил. долара, са разделени: сред 17 изследвани страни 9 подкрепят, а 8 са срещу имиграцията.

В същото време в рамките на едно и също общество обикновено по-бедните са срещу имиграцията.

Сред групите с най-ниски доходи нетната стойност в глобален мащаб е +2, докато при тези с най-високи доходи е +53. Интересни са и разликите в нагласите според възрастта. Респондентите под 35-годишна възраст в световен мащаб са по-позитивно настроени - с нетна стойност +30. При тези над 55-годишна възраст нетната стойност е +15.

Наблюдава се наистина силна вълна на антиигрантски настроения в цяла Европа и тя е по-видима в Европейския съюз, отколкото в останалите изследвани европейски страни. Нетната стойност за европейските страни от ЕС е -21 (31% благоприятни нагласи, 52% неблагоприятни), докато нетната стойност за изследваните европейски страни извън ЕС е -9 (35% благоприятни, 44% неблагоприятни).

В рамките на ЕС най-силни антиимигрантски настроения се откриват в източните страни, където нетната стойност е -37 (24% дял на благоприятни отговори, 61% неблагоприятни), следвани от южните страни с -26 (28% благоприятни отговори, 54% неблагоприятни), и северозападните страни с -16 (33% благоприятни отговори, 49% благоприятни). 

В северните страни нагласите към имиграцията са по-благоприятни с +18 (50% благоприятни отговори, 32% неблагоприятни).

В северозападния подрегион на ЕС има видима разлика между Белгия, Франция и Великобритания, от една страна, и Германия – от друга. Белгия показва нетна стойност -49 (19% дял на благоприятните оценки, 68 % дял на отрицателните), Франция -36 (22% благоприятни, 58% неблагоприятни) и Великобритания -21 (30% благоприятни, 51% неблагоприятни). Германия е с  +5 (44% благоприятни, 39% неблагоприятни).
 
В България 11% смятат, че имиграцията на работници е нещо хубаво, но 62% са на обратното мнение. Останалите се затрудняват да отговорят. Така, с нетна стойност от -51 България се оказва сред страните, които в най-голяма степен се противопоставят на имиграцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
И добре че е така.Едно време наричахме диктатура тази система на управление, при която искаш да наложиш нещо на някого против волята му. И беше осъдително. Днеска ЕС се е превърна в същата диктатура, която така яростно осъжда (Русия) и води убедително по броя г.е.й-о-в.е депутати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Най-силни антиимигрантски и най-силни проемигрантски настроения.Е затва хем ще се култивираме кат нация, хем ще завладеем света :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още